Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Haber Özel) Uzmanlar İftardan Sonra Şerbetli Tatlı Yerine Dondurma Önerdi

İftar sonrası tatlı isteğini şerbetli tatlıdan yana kullanan vatandaşlara uyaran uzmanlar, hava sıcaklıkların da dikkate alınarak hem besleyici hem de ferahlatıcı olan dondurmanın tüketilmesini önerdi.Yaz aylarına denk gelen Ramzan ayında...

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İftar sonrası tatlı isteğini şerbetli tatlıdan yana kullanan vatandaşlara uyaran uzmanlar, hava sıcaklıkların da dikkate alınarak hem besleyici hem de ferahlatıcı olan dondurmanın tüketilmesini önerdi.
Yaz aylarına denk gelen Ramzan ayında iftar sonrası vatandaşların hazmedilmesi zor şerbetli tatlıları tercih etmesinin yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun yerine dondurma tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirttiler. Giderek artan hava sıcaklıklarında oruç tutan vatandaşlara iftar sonrası tatlı tüketimi konusunda önerilerde bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Mehmet Akif Şen, “Hava sıcaklıklarını da dikkate alarak vatandaşlarımıza hem besleyici hem ferahlatıcı hem de daha sağlıklı olan süt ürünlerinden yapılan dondurmayı yemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
"İFTAR SONRASI ŞERBETLİ TATLI YERİNE DONDURMA YEMEK DAHA SAĞLIKLI”
Ramazan döneminde insanlara daha serinletici tatlılar yemelerini tavsiye eden Şen, “Hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi sebebiyle özellikle Ramazan döneminde vatandaşlarımızın daha serinletici ve ferahlatıcı ürünlere ve gıdalara uygun görmekteyiz. Ramazan’da iftardan sonra düşük kan şekeri oruç tutan vatandaşlarımız tatlı ihtiyacını gidermek için bilinen şerbetli tatlılara yönelmektedir. Biz bu Ramazan’da son dönemdeki hava sıcaklıklarını da dikkate alarak vatandaşlarımızı hem besleyici hem ferahlatıcı hem de daha sağlıklı olan süt ürünlerinden yapılan dondurmayı yemelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
“100 GRAM DONDURMA YÜZDE 12-17 FOSFOR İÇERİR”
Besin açısından dondurmanın zengin olduğunu söyleyen Şen, "Zevkle tüketilen ve kolay sindirilebilen bir besin olmasının yanında dondurma özellikle sütten dolayı yüksek kaliteli proteinleri vitamin, özellikle kalsiyum ve fosfor bulundurmaktadır. Normal süte göre 3-4 kat civarında daha fazla yağ, 4 kat karbonhidrat yaklaşık bir buçuk katta protein bulundurmaktadır. Özellikle kemik ve diş gelişimi için bireylerde 100 gram tüketimine karşılık, yetişkinlerde yüzde 12, çocuklarda ise yüzde 17 civarında dondurmadan fosfor karşılanır” şeklinde konuştu.
“DONDURMA 250, ŞERBETLİ TATLILAR 500 KALORİ ENERJİ VERİR”
Dondurma ile şerbetli tatlıların verdiği kalorilere de değinen Şen, “Kullanılan sütün cinsine, kullanılan diğer bileşenlere göre yağına ve şekere göre dondurmanın 100 gramı yaklaşık 200 ile 250 kalori arasında enerji vermektedir. Aynı miktarda şerbetli tatlılar ortalama 500 kalori civarında enerji vermektedir. Bu şeklide bile dondurmanın ne kadar insan sağlığına yararlı bir ürün olduğu ortadadır. Dondurmanın sütle yapılanı makbuldür. Piyasada marketlerde satılan buzlu ürünlerin sağlık açısından bir zararı olmamakla birlikte herhangi bir besleyici değeri bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.