Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneydoğu’da Bir İlk

Gaziantep’teki Özel NCR Hastanesi’ne beyin kanaması nedeniyle gelen hastaya Güneydoğu’da ilk defa uygulanan yöntemle bıçaksız beyin ameliyatı yapıldı. Kasıktan anjiyo yolu ile yapılan başarılı ameliyatla hasta sağlığına kavuştu.Kahramanmaraş’tan...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep’teki Özel NCR Hastanesi’ne beyin kanaması nedeniyle gelen hastaya Güneydoğu’da ilk defa uygulanan yöntemle bıçaksız beyin ameliyatı yapıldı. Kasıktan anjiyo yolu ile yapılan başarılı ameliyatla hasta sağlığına kavuştu.
Kahramanmaraş’tan 12 gün önce Gaziantep Özel NCR Hastanesi’ne sevk edilen 71 yaşındaki Mehmet Elmalı’ya beyin kanaması teşhisi konuldu. Beyinde oluşan baloncukların kanamaya neden olduğu anlaşılan Mehmet Elmalı’ya, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra acilen beyindeki kanamanın durdurulması ve ameliyata alınmasına kararı verildi. Yaşı ve zorlukları nedeniyle açık ameliyatı riskli gören doktorlar, anjiyo yolu ile müdahale edilmesi kararına vardı. Hastane Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Erdal Yayla önderliğindeki sağlık ekibi, tecrübelerinin yanı sıra hastanenin teknik imkanlarını da kullanarak, kasıktan anjiyo yoluyla beyne müdahale etti. Beyinde baloncuk oluşan damara müdahale eden ekip, baloncuğun içi doldurularak, ameliyatı tamamladı.
Benzeri hastalarda klasik yöntemle yapılan açık ameliyatta kafatasının açıldığını, beyne girilerek, baloncuğun alt kısmına mandal ismiyle bilinen klips yerleştirildiğini belirten Dr. Yayla, gerçekleştirilen ameliyat ile ilgili şunları kaydetti:
"Hastamız yaklaşık 10 gün önce beyin kanaması tanısıyla Kahramanmaraş’tan gönderildi. Biz hastanemize hastamızı kabul ettik, yoğun bakıma aldık. Biz tetkiklerde bu kanamanın sebebi olan, beyinde baloncuk tespit ettik. Şimdi bunun tedavisi olarak klasik bir tedavisi var. Kafa tasını açarak beyin içine girip baloncuğun dibine bir mandal bir klips yerleştirmek yöntemi en çok yapılan yöntem budur. Birde son yıllarda kasıktan girerek tıpkı kalp anjiyosu gibidir. Ancak bu defa beynin içindeki en kılcal damarlara girerek, bu baloncuğun içini kapatma yöntemi var. Hastanemizin teknik altyapısı ve imkanlarıyla ve kendi tecrübemizle biz bu operasyonu yapmaya karar verdik. Bu şekilde hastamızın bir 10 gün hazırlığı oldu. Bütün ekiplerimizle beraber bir planlama yapıldı. Yaklaşık 3 gün önce bu işlemi gerçekleştirdik. İşlem sırasında herhangi bir sıkıntı olmadan Mehmet beyin operasyon günü kasıktan girerek önce anjiyosunu aldık daha sonra baloncuk olan damarın içine özel cihazlarla girişimini yaptık. Baloncuğun içi dolduruldu ve o durum kapatıldı."
Hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları nedeniyle alışık olunan açık ameliyatı gerçekleştirmek istemediklerini anlatan Yayla, yeni yöntemin ise son dönemlerde yeterli teknolojisi bulunan hastanelerde gerçekleştirildiğini ifade etti. Güneydoğu’da ilk defa uygulanan bıçaksız ameliyat yönteminin yararları konusunda da bilgi veren Dr. Yayla, “Bu yöntemin en büyük avantajı, tabi ki hastanın kısa sürede sağlığına kavuşmasıdır. Herhangi bir yerinde bir ameliyat izi, yara izi olmaması büyük avantajıdır. Yani başka bir tabirle, bıçaksız beyin ameliyatıdır. Ama en büyük faydası, hastamızın daha kolay hayata uyum sağlaması ve daha çabuk normal yaşamına dönmesidir. Hastanemizin de teknik donanımları sayesinde, bunu bölgede, özel hastaneler de ilk olmak üzere, biz gerçekleştirmiş olduk. Bu imkanları bize sunan bu yatırımları yapan yönetim kurulu başkanımız Ahmet beye teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Hasta Mehmet Elmalı ise Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e sevk edildiğini söyleyerek, kendisini çok iyi hissettiğini ve tedavisini gerçekleştiren hastane ve doktorlara teşekkür ettiğini kaydetti.
“HEM BECERİ HEM DE MADDİYAT İSTİYOR”
NCR Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Neccar, bu hastaneyi kurarken yeniliklere önem verdiklerini söyleyerek, teknolojik yatırımların ise insan becerisi ile anlam kazandığını ifade etti. Neccar, “Bu bölgedeki en yeni şeyleri yapmaya söz verdik. Onun için bu anjiyo ünitesini 2 ay önce kurduk. Bu bölgede özel hastanelerde ilk kurulan ünitedir. Bu tür ameliyatlar açık beyin ameliyatlarıyla yapılırdı. Hastalar yoğun bakımda da en az 15 gün yatardı. Ama bu yöntemle hasta yoğun bakımda az kalarak çok kısa bir sürede işine geri gidebilecek. Bu tür yatırımlar çok önemli yatırımlardır. Ama hem beceri hem de maddi yönünden emek gerektiren bir yatırımdır” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.