Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş çarpmasına dikkat

Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, “Güneş ve yüksek sıcaklığın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için, mecbur kalmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır” dedi.Güneşli havalarda...

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2017 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2017 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güneş çarpmasına dikkat

Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, “Güneş ve yüksek sıcaklığın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için, mecbur kalmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır” dedi.

Güneşli havalarda vatandaşların dikkat etmesi gereken konularda uyarılarda bulunan Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan yaptığı açıklamada, "Güneş çarpmasının en büyük nedeni çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktır. Hem tatil amaçlı deniz kıyısında geçirilen vakitler hem de normalin üzerinde sıcaklık seviyesine sahip ortamlarda çalışmak güneş çarpmasının en büyük nedenlerinden biridir. Bunun yanı sıra nemli hava da soğutma mekanizmasını azaltarak güneş çarpmasına sebep olabilir. Yüksek sıcaklıklarda fazla alkol tüketmek, kalın giyinmek ve aşırı besin tüketmek de güneş çarpmasını tetikleyebilir. Sıcak havada insan vücudu kan akışını deri yüzeyine doğru artırır. Terleme ve soluk verme ile kendisini fazla ısıdan kurtarır. Terleme ve soluk almanın tam olarak gerçekleşemediği durumlarda sıcak bitkinliği ve güneş çarpması da kaçınılmaz hale gelir. Sodyum ve klor kaybı ile birlikte güneş çarpması belirtileri de görülmeye başlar. Güneş çarpması belirtileri ise, güneş çarpmasının en yaygın belirtileri baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Havale, solunumda düzensizlik ve 41 derece üzerinde ateşle birlikte deride kızarıklık da varsa ‘sıcak koması’ görülme ihtimali yükselmektedir. İleri safhalarda oldukça tehlikeli olabilen güneş çarpmalarında, ciddi oranda yaşam kaybı riski olduğu da unutulmamalıdır. Güneş çarpması sonrası iyileşen kişilerin dahi sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Bu nedenle ilk belirtide tanı konulması ve kişi bilincini yitirmeden gerekli müdahaleye başlanması gerekmektedir. Güneş ve yüksek sıcaklığın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için, mecbur kalmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalı, Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli, mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı, güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürülmeli, günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmeli, sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmeli, fırsat buldukça ılık duş alınmalı, uzun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Güneş çarpmalarına karşı bol sıvı tüketilmeli, yaz aylarında uzun süre güneş altında kalan çocuklarda güneş çarpmaları olabilir. Çocukların ateşi yükselir ve halsizlik gözlenir. Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle bol bol su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. Yaz aylarında güneşin vurduğu araç içinde çocuklar uzun süre bırakılmamalıdır. Özellikle 1 yaş altı bebekler için bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.