Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göller Bölgesi’nin bitki çeşitliliği alerjiye neden oluyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, bitki çeşitliliği bakımından çok zengin konumda olan Göller Bölgesinde polene bağlı alerjik rahatsızlıkların sıkça...

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2016 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2016 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, bitki çeşitliliği bakımından çok zengin konumda olan Göller Bölgesinde polene bağlı alerjik rahatsızlıkların sıkça görüldüğünü söyledi.
Bitki envanteri açısından çok çeşitliliğe sahip olan Göller Bölgesi’nde yaşayan insanlarda, ilkbahar ve yaz aylarında bitki polenlerinin neden olduğu alerjik rahatsızlıklar oldukça sık görülüyor. SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, yaptıkları bilimsel çalışmalarda bölgede polen alerjisinin yaygın olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Polen astımına dikkat
Çok çeşitli polen türleri olduğunu belirten Akkaya, "Özellikle çamın çok değişik türlerinden, zeytinin çok değişik türlerinden ağaç polenleri, çok çeşitli ot polenleri var. Polen bakımından Göller Bölgesi ilkbahar ve yaz sonuna kadar çok zengin. Dolayısıyla bu bölgede yaptığımız çalışmalarda ilkbahar döneminde ağaç polenlerinin, yaz sonuna doğru bakliyat polenlerinin çok olduğunu ve polen alerjisinin sık olduğunu gözlemledik. Polen alerjisi havada uçuşan çiçek tozlarının insanların gözlerine, derilerine teması ve solunum yoluyla akciğerlerine gitmesiyle oluşan bir hastalık. Gözlerde kızartı, kaşıntı, sulama, burunda alerjik rinit, hapşırık, tıkanıklık, akıntı, şişme oluşabilir. Hasta nefes almakta zorlanır. Tıkanır. Gece horlama meydana gelir. Alerjik astım oluşur. Birden bire polenle karşı karşıya kaldığında göğsünde sıkıntı hissi, nefes darlığı, hırıltı ve astım nöbeti ortaya çıkar. Buna da polen astımı diyoruz" bilgisini verdi.
Tedavi edilemezse kalıcı astıma yol açar
Göller Bölgesi’nde ağaç ve ot polenleri çok zengin olduğu için bu mevsimlerde alerjik astım bronşu, alerjik rinit, alerjik konjonktivit hastalıklarının çok sık görüldüğünü ileten Akkaya, "Böyle hastaların öncelikle uzmana müracaat ederek neye karşı alerjileri olduğunu tespit etmeleri gerekiyor. Yabani ot mu, arpa mı, çavdar mı, köpek tüyü mü, bunların hangisine karşı alerjisi varsa ona karşı uyanık olması lazım. Ot polenlerine karşı duyarlı olanlar pikniklerini deniz kenarında yapacaklar, ağaç polenlerine duyarlı olanlar çamlık alana gitmeyecekler. Ev tozuna duyarlı olanlar ona göre tedbirlerini alacaklar. Dolayısıyla öncelikle bir alerjileri varsa kişide alerjinin etkeninin saptanması hangi etkene karşı alerjisi var onun ortaya çıkarılması gerekir SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi’nde alerji testleri yapılabilmekte. Tanıyı koyduktan sonra alerjiden kaçınma ve aşı tedavisi ile yüzde 80 oranında başarılı sonuç elde edilebilmekte. Bu tedaviyle astımda korunmak mümkün. Eğer tedavi olunmaz ise ileri astım ortaya çıkabilmekte. Yani kalıcı astım oluşabilmekte. Bu durumda aşı tedavisi bir işe yaramaz hasta sürekli ilaç kullanmak zorunda kalır" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.