Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göbek bakımında enfeksiyon riskine dikkat

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahu Paketçi, yeni doğan bebeklerde kordonun doğumdan 9-10 gün sonra kendiliğinden düştüğünü, uygun şekilde yapılan göbek bakımının enfeksiyon riskini önleyeceğini...

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2016 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2016 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Göbek bakımında enfeksiyon riskine dikkat
Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahu Paketçi, yeni doğan bebeklerde kordonun doğumdan 9-10 gün sonra kendiliğinden düştüğünü, uygun şekilde yapılan göbek bakımının enfeksiyon riskini önleyeceğini söyledi.
Göbek bakımının önemi ve temel ilkeleri hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahu Paketçi, "Göbek bakımında enfeksiyon riskine dikkat edilmelidir. Uygun şekilde yapılan göbek bakımı enfeksiyon riskini önler. Göbek bakımının amacı, uygun şekilde yapılarak olası enfeksiyonların önlenmesidir. Göbek kordonu doğumdan 9- 10 gün sonra düşer. Enfeksiyon riskinin olmadığı durumlarda (hospitalizasyon, hastalık, bulaş, prematürelik, hijyen yetersizliği vb.) evde bakım için, antiseptik solüsyon kullanmadan sadece kuru ve temiz tutulmasını sağlamak amacıyla steril gazlı bezle bakım yapılması yeterli olabilir. Aile, herhangi bir sebeple göbeği kuru ve temiz tutmayı sağlayamayacaksa antiseptik solüsyon kullanılması önerilebilir. Göbek kordonu bakım sırasında kızarıklık, şişlik, akıntı vb. enfeksiyon bulguları açısından kontrol edilmelidir. Enfeksiyon, kirli alt bezi ya da bakım veren kişinin kontamine elleri ile temas sonucu oluşur. Bakım sonrası bebeğin bezi göbek kordonunun altında (göbek kordonu bez içinde kalmamalıdır) kalacak şekilde bağlanmalı ve böylece göbek kordonunun idrar ve gaita ile kontaminasyonu engellenmelidir. Göbeğin, ıslak ve nemli kalmaması gerekir" dedi.
Uzm. Dr. Ahu Paketçi, göbek bakımında kullanılabilecek ilaçlarla ilgili, "Eğer bebeğin yoğun bakım ya da küvöz bakımı gibi özel gereksinimleri varsa klorheksidin, tincture iodine, povidone-iodine, triple dye, silver sulphadiazine (üç gün, günde bir kez) kullanımı önerilebilir. Evde yüzde 70’lik alkol göbek bakımında kullanılabilir. Povidon iyot, göbekte enfeksiyon varsa kullanılabilir. Rutin kullanımda geçici hipotroidi yapabileceğinden tercih edilmemektedir" şeklinde bilgi verdi.
Göbek bakımında yapılması gereken işlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çeken Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahu Paketçi, "Malzemeler hazırlanır ve eller el yıkama standardına göre yıkanır. Bebek sırt üstü pozisyonunda yatırılır. Göbek çevresi enfeksiyon bulguları yönünden gözlenir. Antiseptik solüsyon ve steril tampon ile göbek içten dışa doğru olacak şekilde silinir. Antiseptik solüsyonun bebeğin cildine temas etmemesine dikkat edilerek göbek silinir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.