Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genel cerrahideki ameliyatlar laparoskopik yöntemle de yapılabiliyor

Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu, genel cerrahide yapılan tüm ameliyatların laparoskopik yöntemle de yapılabildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2017 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2017 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu, genel cerrahide yapılan tüm ameliyatların laparoskopik yöntemle de yapılabildiğini söyledi.

Laparoskopi ve laparoskopik ameliyatlar hakkında konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu, “Laparoskopi kelimesi Latince bir kelimedir, karın içine bakmak anlamına gelir. Bu ameliyat 1900’lü yılların başında üroloji doktorları ve kadın doğum doktorları tarafından mesaneye bakmak, rahim ve yumurtalıklara bakmak için geliştirilmiş bir ameliyattır. Asıl gelişimi 1980’li yıllarda olmuştur. 1985’te ilk laparoskopik safra kesesi ameliyatından sonra bu yöntem tıpta ivme kazanmaya başlamıştır” dedi.

Laparoskopik ameliyatların genel anestezi ile yapıldığını söyleyen Hacıoğlu, “Bu ameliyatta göbek bölgesinden küçük bir delik açılıyor. Özel bir iğne vasıtasıyla hastanın karnının içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Daha sonra trokar adı verilen yaklaşık 1 santimetre çapında boru şeklinde bir aletle karnın içine girilir. Bu alet üzerinden kamera sistemi ilerletilerek karnın içerisinden görüntü alınır. Bu şekilde karnın içindeki organları incelemek, değerlendirmek ve gerektiğinde yardımcı trokarlar ile çeşitli ameliyatlar yapmak mümkündür. Karın içinde hastalık varlığının araştırılması için laparoskopi yapılır. Buna tıpta tanısal laparoskopi adı veriliyor” diye konuştu.

"Son 10 yıl içerisinde çok daha karmaşık ameliyatlar da bu yöntemle yapılmaya başlandı"

Karın içinde yapılan hemen her ameliyatın laparoskopik yöntemle de yapılabildiğini ifade eden Hacıoğlu, “Safra kesesi, apandistin alınması gibi ameliyatlar bu yöntemle çok sık olarak yapılıyor. Bunun dışında laparoskopik aletlerin gelişimi ile son 10 yıl içerisinde çok daha karmaşık ameliyatlar da bu yöntemle yapılmaya başlandı. Neredeyse genel cerrahide yapılabilen tüm açık ameliyatlar kapalı olarak da yapılabiliyor. Bunların içerisinde dalağın çıkarılması, karaciğerin bir kısmının çıkarılması, mide fıtığı ve reflü ameliyatları, çeşitli kanser ameliyatları da laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. En yaygın yapılan kanser ameliyatları laparoskopik kalın bağırsak ve rektum kanseri ameliyatlarıdır. Mide ve hatta pankreas kanseri ameliyatları da laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Bu ameliyatların tamamı hastanemizde yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

"Hamileliğin ilk döneminde bu işlemin yapılması sakıncalıdır"

Bu yöntemin uygulanamadığı durumlardan da söz eden Dr. Hacıoğlu, “Karın içerisinden daha önce açık ameliyat geçiren hastalarda karın içinde yapışıklıklar olur. Bu sebeple karnın şişirilmesi ve bu yapışıklıkların arasından kapalı ameliyat yapılması zorlaşmaktadır. Hamileliğin ilk döneminde bu işlemin yapılması sakıncalıdır. Hamileliğin son 3 ayında da rahmin ileri derece büyümesi nedeniyle laparoskopi yapmak zorlaşmaktadır. İleri derecede kalp ve akciğer rahatsızlığı olan hastalarda da laparoskopi zorlaşmaktadır” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.