Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gebelik Öncesi Rahatsızlıklar Hem Anne Hem Bebek İçin Önemli Risk

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Perinatolog Doç. Dr. Hülya Dede, gebelik öncesi anne rahatsızlıkları ve gebelik sürecinde ortaya çıkan rahatsızlıkların riskli gebeliğe neden olabileceğini söyledi....

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Perinatolog Doç. Dr. Hülya Dede, gebelik öncesi anne rahatsızlıkları ve gebelik sürecinde ortaya çıkan rahatsızlıkların riskli gebeliğe neden olabileceğini söyledi. Dede bu rahatsızlıkların hem anne hem karındaki bebek için hayatı tehdit oluşturabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Hülya Dede riskli gebelikler ile ilgili önemli bilgiler verdi. Dede, "Gebelik normal ve doğal bir süreç olmasına rağmen bazı durumlarda anne adayı ve bebek için sıkıntılı bir süreç haline gelebilir. Bunun sebepleri çeşitli olmakla beraber genellikle anne adayının gebelik öncesi dönemde var olan hastalıkları veya gebelik süresince ortaya çıkan sorunlar en sık karşılaşılan nedenlerdir. Bu durumda hem annenin hem de karnındaki bebeğin sağlığı hatta hayatı tehdit altında olabilir" diye konuştu.
GEBELİKTE DİYABET, YÜKSEK TANSİYON SIKINTI ÇIKARABİLİR
Doç. Dr. Hülya Dede riskli gebeliğe neden olabilecek sıkıntıları sıraladı. Bunların, “Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri), gebelik ve yüksek tansiyon (preeklampsi,eklampsi), gelişme geriliği (ıugr), bebeğin su azlığı veya fazlalığı (oligohidroamnios, polgohidroamnios), erken su gelmesi, erken doğum riski, tekrarlayan gebelik kaybı, fetal anomali (sakatlık) riski, kalp hastalığı ve gebelik, astım-allerji ve gebelik, tedavi gebeleri, çoğul gebelikler (ikiz,üçüz vb), plesanta previa (eşi aşağı yerleşen gebeler), kan uyuşmazlığı, servikal yetmezlik, vajinal kanamalar, myom, kistler beraber gebelik” gibi sıkıntılar bulunan annelerde riskli gebelik görüldüğüne dikkat çekti.
PERİNATOLOG KONTROLÜNDE TAKİP EDİLMELİDİR
Dede, riskli ve yüksek riskli gebeliklerin, mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (Perinatolog) tarafından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğinden bahseden Dede, bunlardan bazılarının şunlar olduğunu söyledi:
“İlk trimester (ilk 3 ayda yapılan) detaylı ultrasonografi taraması, detaylı ultrasonografi, Doppler ultrasonografi,3 veya 4 boyutlu ultrasonografi, kandan yapılan tarama testleri, Free cell DNA (anne karnında sakatlık taraması, her türlü genetik geçişi olan hastalıkların taraması, tespiti ve tedavisi, Amniosentez (bebeğin suyundan örnekleme), CVS (korion Villüs Sampling) bebeğin eşinden örnekleme, Kardosentez (bebeğin göbek kordonundan kan örneklemesi), Exchange Tranfüzyon (Bebeğe anne karnında kan verme işlemi), Fotosid (bebek sayısını indirgeme), lazer ablazyon (ikiz gebelerde veya sakatlığı olan bebeklerde anne karnında lazerle tedavisi.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.