Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gebelik döneminde yapılacak doğru egzersiz doğumu kolaylaştırıyor

Gebelik döneminde yapılan egzersizlerin doğumu kolaylaştırdığını ve egzersiz yaparken güvenli olanların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Fatma Sökmez Ogün, “Uzmanlar tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2019 09:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2019 09:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gebelik döneminde yapılacak doğru egzersiz doğumu kolaylaştırıyor

Gebelik döneminde yapılan egzersizlerin doğumu kolaylaştırdığını ve egzersiz yaparken güvenli olanların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Fatma Sökmez Ogün, “Uzmanlar tarafından önerilen egzersizlerin uygulanmasına rağmen kişiler sağlık sorunu yaşıyorsa mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor” dedi.

Gebelikte egzersiz yapmanın çok önemli olduğunu söyleyen Fzt. Fatma Ogün Sökmez, bunun sebeplerinin, gebelerin fiziksel kondisyonunu koruması, postür bozukluklarını önlemesi, dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenlemesi, doğum için ihtiyaç duyulan kas aktivitesini desteklemesi, maternal kilo alımının kontrolünü sağlaması ve doğum sonrası toparlanmayı kolaylaştırması olduğunu belirtti. Fzt. Fatma Sökmez Ogün, “Fiziksel aktivite gerçekleştiren gebelerde doğum kolay gerçekleşebilmektedir. Gebelik döneminde yapılacak güvenli aktivitelerin başında yüzme, yürüme, düşük şiddetli aerobik egzersiz ve klinik pilates gelmektedir. Riskli olarak görülen aktiviteler ise jogging, aerobik dans, jimnastik, basketbol, voleybol, buz pateni, kayak, su kayağı, hokey, tüm temas sporları, su altı sporları, yüksek irtifada yapılan egzersizler ve rekabet gerektiren tüm aktiviteler ise tehlikeli olarak kabul edilmektedir” dedi.

“Egzersizler düzgün postür eğitimine yönelik programlanmalı”

Egzersiz programlarının düzgün postür eğitimi içermesi gerektiğini söyleyen Sökmez Ogün, uygun vücut mekaniklerinin öğretilmesinin daha rahat bir gebelik süreci geçirmede önemli olduğunu kaydetti. Ogün, egzersiz programında, gebelikte artan vücut ağırlığını taşıyabilmek için kalça çevresine yönelik yapılabilecek kuvvetlendirme egzersizlerine, çocuk bakımı için kol kaslarını kuvvetlendiren egzersizlere yer verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gebelik döneminde ödem, varisler ve krampların önlenmesini içeren egzersizler yapmak önemlidir. Aynı zamanda doğumda kullanılacak kasların kuvvetlendirilmesi, pelvik taban kas kontrolüne yönelik egzersizler, abdominal kasların kuvvetlendirilmesi ve doğum esnasında yararlı olabilecek gevşeme tekniklerinin öğretilmesi, egzersiz programlarına dahil edilmelidir” şeklinde konuştu.

“Egzersiz sırasında sağlık sorunu yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı”

Egzersiz yaparken ağrı, kanama, düzensiz ve yüksek kalp hızı, baş dönemsi, baygınlık hissi, bayılma, bel veya pubis ağrısı ve yürümede zorluk yaşandığı durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini söyleyen Sökmez Ogün, egzersiz yapacak gebelerin egzersiz programları öncesinde doktordan onay alması gerektiğini belirtti. Sökmez Ogün, konuşmasına şöyle devam etti:

“Egzersize başlamak için gebeliğin 12. haftasının tamamlanmış olması gerekmektedir. Egzersiz yaparken vücut ısısını artıracak kalın giysiler ile vücudu sıkan giysiler giyilmemelidir. Germe egzersizleri sırasında çoklu kas gruplarının aynı anda gerilmesine ve kramp gelişmesine neden olabilecek egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sırtüstü yatış süresi dördüncü aydan itibaren beş dakikayı aşmamalı ve hipertansiyondan kaçınmak amacıyla da yatış pozisyonundan yavaşça kalkılmalıdır. Egzersiz sıklığı haftada üç ile altı gün arasında olacak şekilde düzenlenmelidir. Hem gebelik süresince hem de bir sonraki gebeliklerde ve gebelik sonrasındaki dönemde daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için gebelik süresince aktif olmak ve koruyucu sağlık yaklaşımlarının uygulanması önemlidir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.