Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaü Tıp Fakültesi Dekanı Aytaçoğlu, KKTC Sağlık Sistemini Anlattı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barlas Aytaçoğlu, KKTC’nin sağlık yapılanmasında merkezi bir anlayışın hakim olduğunu söyledi.Aytaçoğlu, katıldığı TV programında, GAÜ’nün sağlık alanında gerçekleştirmiş...

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2016 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2016 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barlas Aytaçoğlu, KKTC’nin sağlık yapılanmasında merkezi bir anlayışın hakim olduğunu söyledi.
Aytaçoğlu, katıldığı TV programında, GAÜ’nün sağlık alanında gerçekleştirmiş olduğu yatırımlar ve KKTC sağlık sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Aytaçoğlu, Türkiye’nin tıp alanında uluslar arası bir arenada yer aldığını ve şuanda ciddi bir sağlık turizminin başladığını belirtti. Tıp fakültelerinin bu duruma katkısının çok büyük olduğunu belirten Aytaçoğlu, Türkiye’deki yapılanmanın eğitim araştırma hastanelerinde de bir takım olanakların açılmasının bu yolun hızlanmasını sağladığını ve gerçekten iyi bir noktaya gelindiğini söyledi. Kıbrıs’ta sağlık alanında eksikliklerin olduğunu, denetimli ve bu denetimler sonucunda kriterlere uyan tıp fakültelerine ihtiyaç olunduğunu söyleyen Aytaçoğlu, “KKTC’de bulunan Tıp fakülteleri özellikle ülkemize kazandırdığı öğrenci potansiyeli yönünde büyük önem arz etmektedir. Bu gözle baktığımız zaman denetimli fakültelerin kurulması mutlaka gerekmektedir. KKTC’deki sağlık yapılanmamızda merkezi bir anlayış var. Bu merkezi anlayış günümüz tıp kriterlerine çok uymuyor. Her şeyi Lefkoşa’ya toplamak gibi. Şimdi öyle hastalıklar var ki dakikalar değil saniyelerin önemi vardır. Diğer taraftan bazı verilere baktığımızda, kişi başına düşen doktor sayısına, hemşire sayısına; ülkemizde bin kişiye 3 hemşire düşüyor. Bölge bölge ayırdığımızda Lefkoşa’da bin kişiye düşen hemşire sayısının 1,2 diğer bölgelerde 1 ya da 0,9 olduğunu görüyorsunuz. Doktor sayısında da tamamen benzer rakamlar görüyoruz. Bizim Girne’de böyle bir üniversite hastanesi kurmak istememizin sebebi de bundan dolayıdır” açıklamalarında bulundu.
Girne bölgesinde ki sağlık sektörünün durumuna değinen Aytaçoğlu, “Gündemde Genel Sağlık Sigortası diye bir kavram var. Genel Sağlık Sigortası sosyal bir devletin olmazsa olmazıdır. Genel Sağlık Sigortasından bütün vatandaşlar yararlanacaktır. Sosyal bir devlet olmanın getirdiği yükümlülüktür budur. Hepimiz bir gün işsiz kalabiliriz ama en doğal hakkımız sağlık ve yaşama hakkıdır. Zaman kaybetmeden hastaneye ulaşmanız gerekebilir. Alerjik bir reaksiyon gösteren bir kişinin Girne’den Lefkoşa’ya ulaşması için gereken sürede hayatını kaybetmesi çok mümkündür. Bundan dolayı Girne bu konuda biraz uzak kalmıştır. Girne’de tek sağlık merkezi Girne Akçiçek Hastanesi’dir” dedi.
“Bir araştırma ortaya koymuş ki, bize gelen turistin yüzde 70 civarı 50 yaşının üstünde. 50 yaşın üzeri takdir edersiniz ki bir takım hastalıkların kendini göstermeye başladığı yaşlardır. Bu yüzden Girne’de donanımlı düzgün hizmet verecek bir devlet hastanesi yapısı da olmadığından dolayı bu işe GAÜ el atmıştır” diyen Aytaçoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gerçekten çok donanımlı modern teknoloji ile altyapısı güçlendirilmiş, ciddi bir hastane olacaktır. Hedef 2017’nin Şubat ayında bu inşaatın bitirilmesidir. Her inşaatta olduğu gibi ufak tefek gecikmeler olabilir. Ama 2017 Şubat’ında bu hastanenin açılışını yapmayı arzu ediyoruz. Sağlıkta aslında en önemli konu tedavi ünitelerinin kurulması değil, önleyici ünitelerin kurulmasıdır. Sağlıkta koruyucu hekimlik birinci aşamadır. Bundan dolayı koruyucu hekimlik mutlaka Sağlık Bakanlığımızın en önemli gündemi olmalıdır. Tabii ki bunu gerçekleştirdikten sonra sizin toplumunuza sunacağınız ve hedefleyeceğiniz bir politikanız olması lazımdır. Bütün ülkelerde bu politika aslında sağlıklı toplum politikasıdır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.