Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Evde CD koyarak yaptığınız spor, duruşunuzu bozabilir"

Batı ülkelerinde yaygın olan ‘Egzersiz Eğitim Danışmanlığı’nı Türkiye’de uygulamaya başlayan Hülya Özlem Şener, evde CD koyarak ya da telefonlara egzersiz programı indirerek spor yapmanın, tansiyon sorunundan duruş bozukluğuna varan...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batı ülkelerinde yaygın olan ‘Egzersiz Eğitim Danışmanlığı’nı Türkiye’de uygulamaya başlayan Hülya Özlem Şener, evde CD koyarak ya da telefonlara egzersiz programı indirerek spor yapmanın, tansiyon sorunundan duruş bozukluğuna varan sorunlara yol açabileceğini söyledi.
‘Egzersiz Eğitim Danışmanlığı’nı Türkiye’de uygulamaya başlayan Hülya Özlem Şener, yanlış uygulanan pilates programlarının bugüne kadar omurga kırıklarından tansiyon sorununa hatta kişide duruş bozukluklarına yol açabileceğini söyledi. Dr. Fizyoterapist Hülya Özlem Şener, Ege Bölgesi’nde bir ilki gerçekleştirerek İzmir Alsancak’ta kurduğu ’FisioTerapia Egzersiz Eğitim Danışmanlığı’ ile solunum güçlüklerinden, lenf ödeme, skolyoz denilen omurga eğriliğinden idrar kaçırmaya, doğuma hazırlık egzersizlerinden sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmaya kadar pek çok alanda tedavi imkanı sağlıyor. Son günlerde televizyondan ya da telefonlara indirilen egzersiz programlarından yararlanarak spor yapıldığını kaydeden Şener, bilinçsizce yapılan sporun kişiye vereceği zararlar konusunda uyarılarda bulundu.
"Bilinçli insanlarla egzersiz yapın"
Fizyoterapinin günümüzde artık herkesin kaçınılmaz bir tedavi şekli haline geldiğini anlatan Şener, "Artık hepimiz hiçbir şeyimiz olmasa bile potansiyel bel ve boyun ağrıları çekiyoruz. Gelişen teknoloji ile birlikte de son derece pasif hayat sürüyoruz. Bu da bizim aktivite düzeyimizi azaltıyor ve çeşitli hastalıklar sürekli eklenmeye başlıyor. Bir de hasta olanları düşünürsek sonuçta tüm branş hekimleri herkese ilaçlarını verdikten sonra mutlaka egzersiz önerirler. Egzersiz bir kere anatomi ve fizyoloji temeline dayanır. O yüzden her önüne gelenle egzersiz olmaz. Bir de teknikler var günümüzde biliyorsunuz. Yani bir CD seyrederek, birisinden bakarak bunlar yapılamaz çünkü sakatlanmalara sebep olur. Bu şekilde pek çok hasta tedavi ettim. Herkes bir yer açıp bir pilates yaptırmaya başladı ya da aerobik egzersizler yaptırıyor. Kişilerin anatomik olarak düzgünlüğünü sağlanmadan bunlar yapılırsa ne yazık ki sakatlanmalar, kırıklar, kas yırtıkları oluyor. Bu konuda çok hasta tedavi ettim. O yüzden bilinçli insanlarla egzersiz yapmak çok önemli" diye konuştu.
"Sakatlanmayı bırakın, duruş bozukluğuna yol açabilir"
Bilinçsiz olarak spor yapmanın sakatlanma olmasa dahi duruş bozukluğuna yol açabileceğini dile getiren Özden, "Sağlıklı gibi görünsek de altta yatan bir takım problemlerimiz olabiliyor. Hiçbir şeyimiz yoksa duruş bozukluğumuz olabiliyor. Herkes aynı egzersizi aynı şiddette de yapamaz. Bir de düşünün ki telefonlarımıza indirdiğimiz uygulamalar var. Tansiyon hastası olabiliriz ya da başka bir problemimiz olabilir. Bu ani hareketlerle olayı daha da provoke ediyor olabiliriz. O nedenle herkesin mutlaka danışarak ve bilinçli insanlarla, özellikle egzersizin bilimini yapan fizyoterapistlerle yol çizmesi gerekiyor, bu çok önemli. Teşhisi koyduktan sonra her kişiye uygun egzersiz programı çizebiliyoruz. Bu kadın doğum hastalıklarından kulak burun boğaza, ortopediden nörolojiye kadar tüm branşlarda fizyoterapist vardır. Her konuda biz egzersiz programı çizebilecek kapasitede eğitim almış kişileriz" ifadelerini kullandı.
"Evde CD alıp izleyerek sakın kendiniz yapmayın"
Son zamanlarda CD alıp ya da telefonlara indirilen egzersiz programlarıyla spor yapmanın yaygınlaştığına dikkat çeken Özden, özellikle pilates yapanları uyararak şunları söyledi:
"Bir zamanlar Madonnalarla, çeşitli ünlü kişilerle pilates ün kazandı, kolayca yapılır hale geldi. Oysa pilatesin temelindeki egzersizler son derece zordur. Onları temel anatomik ve fizyolojik çerçeveler içerisinde gövdemizin derinindeki kasları çalıştırmadan direkt sakatlanmalara sebep oluyor. Pilates direkt topa oturmak değildir, kırık sebebi olur. Çünkü herkesin dengesi bir değildir. Ayakta durabiliyor olmak dengemiz iyi demek değildir. Dengeyi sağlamamız, temel düzgünlükleri öğrenmemiz lazım. Med aktiviteleriyle başlayıp kişinin kendi ağırlığıyla, kendi içinde aşamalandırarak yoğunlaşan bir egzersiz programıyla kuvvetlenip sonra elastik bant ve toplara geçmemiz gerekiyor. Ancak sakın sakın ola ki CD koyup evde kendi kendinize yapmayın. Eğitimsiz kişilerle asla pilates yapmayın."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.