Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ergenlik döneminde aile ilişkilerine dikkat

Çocukların ne arkadaş ne de ihmal edebilecek birisi olmadığını vurgulayan Psikoterapist Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, "Onun ihtiyaçları ile ilgilendiğinizi, yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın, göz göze...

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2016 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2016 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocukların ne arkadaş ne de ihmal edebilecek birisi olmadığını vurgulayan Psikoterapist Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, "Onun ihtiyaçları ile ilgilendiğinizi, yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın, göz göze iletişim kurmaya özen gösterin, size bir şey söylerken; sıcak bir ifadeyle düşünerek yanıt verin, ondan izin almadan sırlarını kimseye söylemeyin, onu küçük düşürecek şekilde eleştirmemeye dikkat edin, ona kızdığınızda sinirleriniz yatışıncaya kadar ceza vermeyin ya da suçlayıcı sözler söylememeye çalışın" dedi.
Psikolog Naciye Tokaç, “Ergenin gelişim taleplerini karşılamayan hatta engelleyen bazı olumsuz geri bildirimler değişim enerjisine belirli bir süre karşı koysa da zaman içinde değişim dinamiği başka yollarla enerjisini boşaltmaya çalışır” dedi.
Boşanma sürecinden ergen nasıl etkilenir
Boşanmış anne babaya sahip olmak ya da boşanmış bir ailenin üyesi olmanın tek başına zararlı olmadığını belirten Tokaç, “Önemli olan; aile üyelerinin arasındaki ilişkiler ve aile hayatının kalitesidir. Çocuklarla konuşurken ebeveynler eşleriyle aralarındaki sorunlardan ve ayrılma kararından çocukların hiçbir şekilde sorumlu olmadıklarını açıkça belirtmelidir. Çocuklarınızla eşinizle ilgili konuşurken; kesinlikle eşinizi kötülemeyin ve kimseyi suçlamayın. Unutmayın ki boşansanız dahi çocuğunuzun hayatı boyunca hem annesine hem de babasına ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuzdan bunlardan birini silip atmasını beklemeyin” diye konuştu.
Çocukla etkili iletişim nasıl kurulur?
Uzman Psikolog Naciye Tokaç çocuklarla etkili iletişim kurmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Onun ihtiyaçları ile ilgilendiğinizi, yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın, göz göze iletişim kurmaya özen gösterin, size bir şey söylerken; sıcak bir ifadeyle düşünerek yanıt verin, ondan izin almadan sırlarını kimseye söylemeyin, onu küçük düşürecek şekilde eleştirmemeye dikkat edin, ona kızdığınızda sinirleriniz yatışıncaya kadar ceza vermeyin ya da suçlayıcı sözler söylememeye çalışın, kendi duygularınızın ve hoşgörünüzün farkında olmaya çalışın, onu dinlerken sözünü kesmemeye çalışın, sözlerini tamamlamayın, ’neden’ sorusu yerine daha çok ’ne’ sorusunu söyleyin, onun bir sırrını öğrendiyseniz bilmezlikten gelerek onun yalan söylemesine ve ilişkinizin zedelenmesine yol açmayın, onunla konuşurken; büyüklerle konuştuğunuz ses tonu ve sözleri tercih edin, ne yaparsa yapsın onu sevdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilsin, tutarlı olun, örnek olun, herhangi bir konuda çatışma yaşamadan önce çözüm üretmenin yollarını arayın, onu da ilgilendiren konularda onunda fikrini alın, ailenizin günlük rutinleri olsun ancak zorlayıcı olmayın sadece güven duymasını sağlayın, gerçekçi ve uygulayabileceği hedefler koyun, size itaat etmesini beklemeyin.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.