Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler, sağlık sorunlarını çözmek için toplandı

Eskişehir’de bulunan engelli vatandaşlar, sağlık sorunlarını çözmek için bir araya geldiler.Taşbaşı Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, engelli vatandaşların yanı sıra sağlıklı vatandaşlar da katıldı. Toplantıda konuşan...

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2016 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Engelliler, sağlık sorunlarını çözmek için toplandı
Eskişehir’de bulunan engelli vatandaşlar, sağlık sorunlarını çözmek için bir araya geldiler.
Taşbaşı Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, engelli vatandaşların yanı sıra sağlıklı vatandaşlar da katıldı. Toplantıda konuşan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, doğru bilinen yanlışlıklara dikkat çekti. Engellilerin bakımını yapan bireyleri de uyaran Kuyumcu, "Bakım çok zor. Mutlaka eğitimi alınması gereken bir iş. Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Bilmeden uygulamak ölüme yol açabilir. O yüzden önce öğrenmek gerekiyor. Bu eğitim o yüzden önemli. Eğitimin yanında mutlu yaşamı da öğretmek gerekiyor. Türkiye’de 4 binden fazla kişi devletten bakım ücreti alıyor. Kendimi bakılan kişi yerine koyduğumda, iyi bir bakım almamız gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.
"Devlet engelliden para kazanmamalı"
Avrupa ile Türkiye arasında engellilerin hakları konusunda bir farklı kanunların bulunmadığını dile getiren Kuyumcu, tek sorunun işleyişte yaşandığını anlattı. Kuyumcu, "Avrupa’da kanun neyse, Türkiye’de de o. Bizde sadece işleyişte sıkıntı var. Bu da insanlarımızdan kaynaklanıyor. ’Devlet yapmıyor’ diyerek işin içinden çıkmak çok kolay. Fakat devleti de insanlar oluşturuyor. Demek ki bizlerin bir şeyler yapması gerekiyor. Çoğu engelli maaş alamıyor. Son zamanlarda hastaneler engel raporlarının oranını düşürüyor. Bununla sıkıntı yaşıyoruz. Bunun yanında bir de rapor için para ödüyoruz. Bir kurum, senin engelli olduğunu görmüyor ve bunu kanıtlayarak, engelli raporu almanı istiyor. Gidiyorsunuz bir başka devlet kuruluşu olan hastaneye, minimum 200 lira vererek raporu alıyorsunuz. Devlet engelliden para kazanmamalı. Bu kötü bir durum. Rapor oranlarında ise doktorun tamamen keyfine kalıyoruz. Oran düşünce bakım maaşlarımız bile kesiliyor. Bizim doktorları da bu konuda uyarmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Engelli, otizmli çocuk doğuran kadınların yüzde 70’i erkeği tarafından terk ediliyor"
Sosyal medyada engelliler hakkında yapılan paylaşımlardan da bahseden Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, şu ifadelere yer verdi;
"Bunların yanında toplum acımayı seviyor. Bunlar çok prim yapıyor. Sosyal medyayı çok kullanıp seviyoruz. Mesela bir engelli vatandaşın resmi paylaşılıyor, yüz bin beğeni gelirse resme, sponsor olan Türkiye Facebook Kurumu tekerlek sandalye verecek diyor. Böyle bir kurum yok bir kere. Vatandaşlarımız da bunu beğeniyor ya da paylaşıyor. Sonra sosyal sorumluluklarını yerine getirdiklerini sanıyorlar. Halbuki resimdeki vatandaş, zihinsel engelli. Yani tekerlekli sandalye verilse dahi kullanamaz. Ama bizim vatandaşlarımız buna inanıyor. Türkiye’de bir başka durum var. Engelli, otizmli çocuk doğuran kadınların yüzde 70’i erkeği tarafından terk ediliyor. Maalesef erkekler terk ettiği için kadınlar tek başına mücadele etmeye çalışıyor. Erkekler bu konuda sorumluluk almıyorlar. Bu aslında cinsiyetçi olmakla ilgili değil, insan olmakla ilgili. Aile içerisinde engelli çocuk doğurduğu için kadını ötekileştiren ikinci kişi, kadının annesi okuyor. Bunu da araştırdık ve önümüze bu sonuç çıktı."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.