Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emziren anneye tatlının faydası yok

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, doğum yapmış kadınlara ‘Sütün artsın’ denilerek tatlı ve şekerli gıda verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Mehmet Bal, 1-7...

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2016 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, doğum yapmış kadınlara ‘Sütün artsın’ denilerek tatlı ve şekerli gıda verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.
Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Mehmet Bal, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çok şekerli ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacı meyveler ve haftada iki defaya mahsus sütlü tatlılar ile sağlanırsa gereksiz kalori alımı engellenmiş olacaktır” dedi.
Günde 3 litre su
Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etkenin su tüketimi olduğunu kaydeden Op. Dr. Bal, emzirme sonrası kaybedilen sıvıyı tamamlamak için günde en az 3 litre su tüketmek gerektiğini belirtti. Op. Dr. Mehmet Bal şöyle devam etti:
“Günlük protein ihtiyacı karşılanırken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynakları kullanılmalıdır. Bir adet haşlanmış yumurta, bir porsiyon balık (omega3 bakımından zengin somon, sardalya, ringa, uskumru) gibi balıklar, bir porsiyon ızgara tavuk (tercihen göğüs kısmı), bir porsiyon tercihen fırında kırmızı etli sebze yemeği, bir kase mercimek yemeği protein ihtiyacının karşılanabileceği örnek besinlerdir.”
Yağsız süt tercih edilmeli
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, emziren annelere beslenme konusunda tavsiyelerde bulunurken, süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin gıdaların her gün tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Bal, “Sütün yağı kalsiyum için gerekli olmadığı için tercihen yağsız süt önerilmektedir. Peynir türü olarak süt yapımını arttıran eski kaşar günlük bir kibrit kutusu kadar yenmelidir. Bir tabak dolusu yeşil yapraklı az veya buharda pişirilmiş sebze yemeği de (ıspanak, pazı, semizotu) önemli kalsiyum kaynağı olacaktır. Roka, semizotu, dereotu ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de bolca tüketilmelidir” diye konuştu.
Fazla enerjiye dikkat
Op. Dr. Mehmet Bal, açıklamasına şöyle devam etti:
“Demir depoları için bir porsiyon dana bonfile, pirzola, bir kase kuru fasulye, mercimek veya nohut yemeklerinden biri uygun olacaktır. Gerekli hallerde demir preperatları da doktorun önerisiyle kullanılmalıdır. Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilmelidir. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi gıdalar annede ve bebekte gaz oluşumunu azaltacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.