Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dr. Kemik: “Antibiyotiğe direnç kazanan bakteriler geleceği de tehdit ediyor”

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, ”Sağlıklı olmak için kullanılan antibiyotikler nedeniyle bugün ve gelecekte başka hastalıklara davetiye çıkarılıyor” dedi.İl Sağlık Müdürü...

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2016 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2016 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, ”Sağlıklı olmak için kullanılan antibiyotikler nedeniyle bugün ve gelecekte başka hastalıklara davetiye çıkarılıyor” dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Kemik, ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Antibiyotik direnç gelişiminin tüm dünyada gün geçtikçe artan ancak aynı zamanda önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Kemik, bu sorun ile mücadele etmek için Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım’ı “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan ettiğini bildirdi. Bu günün amacının antibiyotiklerin gelecekte de güvenle kullanılabilmesi için tüm sağlık çalışanları ve toplum üzerinde akılcı antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Kemik, “Antibiyotikler, sağlık alanında en önemli tedavi edicilerinden biridir. Antibiyotiklerin keşfedilmesi sayesinde tüm dünyada bakteriyel hastalıklardan kaynaklı mortalite ve morbidite düşmüş ve ölümcül birçok rahatsızlık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Antibiyotikler, hala modern tıbbın birçok tedavisinde tartışmasız bir öneme sahiptir. Özellikle organ nakilleri, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve hatta birçok ortopedik cerrahi uygulama güçlü antibiyotikler sayesinde mümkün olmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmasına yol açar”
Sağlık alanının bu önemli keşfinin akılcı reçete edilmeme ve kullanılmama nedeniyle birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğine işaret eden Kemik, antibiyotik kullanımında yapılan yanlışları şöyle anlattı:
“Antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlık, grip nezle gibi viral rahatsızlıkların, antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılmasıdır. Ancak antibiyotikler yalnızca bakteriler üzerinde etkili olabilmektedir. Antibiyotiklerin, sanıldığının aksine viral enfeksiyonları yok etme, tedavi süresini kısaltma ya da yayılmasını durdurma gibi bir işlevi yoktur. Öte yandan, yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmasına yol açar. Bu durumda antibiyotik, gerçekten gerekli olduğunda hastalıkları tedavi edemez hale gelir.”
Yanlış antibiyotik kullanımının aynı zamanda tedavi sürecini hem hasta hem de kamu nezdinde artırdığına ya da yan etkisi çok fazla yeni ilaçların kullanımını gerektirdiğine dikkat çeken Kemik, “Antibiyotiklere direnç kazanan bakteriler sadece yayılmaz, dirençten sorumlu genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirip bugünü olduğu kadar gelecekte antibiyotik ilaç kullanımını da tehdit eder. Bundan en çok da cerrahi hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser kemoterapisi gören hastalar, yoğun bakım hastaları ve prematüre bebekler gibi hastalar zarar görmektedir. Antibiyotik direnci öteden beri bilinmektedir. Ancak son zamanlarda direnç gelişimi çok artmış ve hem Avrupa’da hem de ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu nedenlerle tüm ilaçlarda temel ilke olan akılcı ilaç kullanımına, antibiyotikler söz konusu olduğunda daha da önem vermek gerekmektedir. Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi, ilacın bir uzman tarafından verilmesi (doktor) ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında (eczacı) temini ve kullanımıdır. Bununla birlikte, ilacın önerildiği biçimde ve önerilen doz ve zamanda kullanımı kullanıcıların en önemli sorumluluğudur. Diğer türlüsü, sağlıklı olmak için kullanılan antibiyotikler nedeniyle bugün ve gelecekte başka hastalıklara davetiye çıkarmak demektir” dedi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uygulamaya konulan Akılcı İlaç Kullanımı Programı kapsamında Mersin’de 2016 yılı ilk 10 aylık döneminde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara, eczacılara ve aile hekimlerine antibiyotikler ve akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitim düzenlendiğini de belirten Kemik, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin her düzeyde devam edeceğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.