Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Doğal Dişlere Gösterilen Özen, Protez Dişlere De Gösterilmeli"

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne atanan Protez Uzmanı Diş Tabibi Pınar Mavigözlü, "Sabit protez yaptıran hasta, doğal dişlere gösterilen özenin daha fazlasını protezli dişlere göstermelidir. Dişlerimiz arasında ulaşılması...

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2016 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne atanan Protez Uzmanı Diş Tabibi Pınar Mavigözlü, "Sabit protez yaptıran hasta, doğal dişlere gösterilen özenin daha fazlasını protezli dişlere göstermelidir. Dişlerimiz arasında ulaşılması çok güç alanlar vardır ve buraları ancak doğru malzeme ve doğru teknik ile temizleyebiliriz"dedi.
Protez Uz. Dt. Pınar Mavigözlü, protezin anlam olarak vücuttaki herhangi bir eksikliğin veya işlevini tam olarak yerine getiremeyen organ ve dokunun yapay olarak yerine konulması demek olduğunu söyledi. Mavigözlü, "Protez tedavisinde amaç estetik ve fonksiyonun hastaya optimum şekilde geri kazandırılmasıdır. Protetik amaçlı olarak yapılan diş tedavilerine örnek olarak kanal tedavisi yapılmış bir dişin çoğu zaman porselen kuronlarla restore edilmesi, diş çekimini takiben çekim bölgesindeki eksikliğin implant destekli kaplamalar, köprüler gibi sabit protezlerle veya bölümlü iskelet protezler, total protezler gibi hareketli protezler ile restore edilmesi gösterilebilir" dedi.
Protez tedavisine başlamadan önce gerekli alt yapı tedavilerinin yapılması gerektiğini anlatan Protez Uz. Dt. Pınar Mavigözlü, "Nasıl bir inşaatın yapımında, zeminin sağlam olması çok önemliyse, yapılacak bir protez tedavisinde de destek diş ve dişetlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bu sebeple protez tedavisine başlamadan önce gerekli alt yapı tedavileri yapılır. Sadece sağlıklı ve hijyenik bir ağza protez yapılmalıdır. Sabit protez yaptıran hasta, doğal dişlere gösterilen özenin daha fazlasını protezli dişlere göstermelidir. Dişlerimiz arasında ulaşılması çok güç alanlar vardır ve buraları ancak doğru malzeme ve doğru teknik ile temizleyebiliriz. Protezlerde ulaşılması zor alanlar daha fazla olduğu için bu bölgelerde yapılacak bakımın çok daha titiz olması gerekir. Aksi takdirde diş eti rahatsızlıkları, destek dişlerde çürüme gibi sorunlar ile karşılaşırız" ifadelerini kaydetti.
Protez uzmanının dişsel konularla ilgili olduğu kadar çiğneme sisteminin ayrılmaz parçalarından olan çiğneme kasları ve çene eklemi ile ilgili konularla da ilgilendiğini belirten Pınar Mavigözlü, "Uzun süre yeri doldurulmamış diş boşlukları, çiğneme sistemi ile uyumlu yapılmamış protezler, diş sıkma ve gıcırdatma gibi nedenlerle çene eklemi rahatsızlıkları oluşabilir. Çene ekleminde kulağın önüne yayılan ağrı, ağız açma kapamada sıkıntı çeken hastaların bu durumu ihmal etmemelidir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.