Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doç. Dr. Kılıç: "Türkiye’de 3,5 milyon civarında astım hastası var"

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talat Kılıç, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta mevcut. Türkiye’de ise bu rakam 3,5 milyon civarındadır” dedi.Doç....

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2017 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2017 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doç. Dr. Kılıç: "Türkiye’de 3,5 milyon civarında astım hastası var"

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talat Kılıç, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta mevcut. Türkiye’de ise bu rakam 3,5 milyon civarındadır” dedi.

Doç. Dr. Kılıç, yaptığı açıklamada, astım hastalığının ataklar halinde hava yollarının darlığıyla seyreden kronik ve mikrobik olmayan bir iltihabi akciğer hastalığı olduğunu söyledi. Hastaların kendilerine nefes darlığı, hırıltı ve hışıltı şikayetleriyle geldiğini belirten Kılıç, hastaya solunum fonksiyon testleri uyguladıklarını test sonuçlarına göre astım hastalığı olup olmadığına klinikle beraber karar verdiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Kılıç, özellikle C, E ve D vitaminleriyle eksik beslenen çocuklarda astım hastalığının daha yaygın görüldüğüne dair çalışmalar olduğuna değinerek, "Dolayısıyla astım hastalarının bu vitaminlerden içeriği yoğun olan besinlerle beslenmesi gerekiyor. Tabi herhangi bir gıda alerjisi varsa bu gıdalardan da uzak durmaları gerekiyor. Astımla gıda birlikteliği çok önemlidir" diye konuştu.

Astım hastalığının kalıtsal olduğunu dile getiren Kılıç, "Milattan önce 400 yılında Hipokrat astımın kalıtsal olduğundan bahseder. Daha sonra özellikle 1990’lı yıllardan sonra hastalığın genetik yönünün olduğuna dair pek çok çalışma var. Anne veya babasında astım olmayan bir çocukta astım gelişme ihtimali yüzde 6 iken anne veya babanın herhangi birinde astım var ise bu çocukta astım gelişme ihtimali yüzde 20-25’lere kadar çıkmaktadır. Ancak anne ve babasında yani her ikisinde de astım hastalığı var ise bu oran yüzde 60-70’lere kadar çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

“Astım hastaları ilaçları düzenli kullanmalı”

Doç. Dr. Kılıç, astım hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmaları gerektiğini ifade ederek, "Bir astım hastası düzenli ilaçlarını kullanırsa, kontrolüne düzenli gelirse, bilinen bir alerji varlığından kendisini korumuş olur’’ diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.