Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doç. Dr. Bayram: "Çocuklarda Alt Islatma Problemi Böbrek Hastalıklarının Belirtisi Olabilir"

İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meral Torun Bayram, çocukluk döneminde yaşanan alt ıslatma probleminin böbrek yetmezliği ve kronik böbrek hastalıklarının belirtisi olabileceğini söyledi.Gece alt ıslatma probleminin...

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meral Torun Bayram, çocukluk döneminde yaşanan alt ıslatma probleminin böbrek yetmezliği ve kronik böbrek hastalıklarının belirtisi olabileceğini söyledi.
Gece alt ıslatma probleminin genelde aileler tarafından üzerinde durulmayan bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Çocuk Nefroloji Uzmanı Meral Torun Bayram, önemli bilgiler verdi. ’Büyüyünce geçer’ diye düşünüp tedaviyi ihmal etmemek gerektiğini ifade eden Bayram, "5 yaş ve üzerindeki çocuklarda en az haftada iki kez gece uykuda idrar kaçırma, tıp dilinde ’enurezis’, halk dilinde ise ’gece alt ıslatma’ olarak ifade edilir. Beş yaşını doldurmuş çocuklar gece altını ıslatıyorsa zaman kaybetmeden bir Çocuk Nefroloji uzmanına danışılmalıdır. Tedavi olunmazsa alt ıslatma ileri yaşlarda da devam edebilir. ’Büyüyünce geçer’ diye düşünüp tedaviyi ihmal etmek kişinin sosyal ve akademik yaşantısını olumsuz etkileyebilir" dedi.
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Meral Torun Bayram, "Alt ıslatma problemleri ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. İdrar yollarında ve idrar torbasında bazı bozuklukları, bazı hormonal hastalıklar (şeker hastalığı gibi) ve hatta böbrek yetmezliği veya kronik böbrek hastalıkları hakkında uyarı niteliğinde olabiliyor. Tedavi olunmadığı takdirde diyaliz veya organ nakline uzanan olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilk olarak gece alt ıslatmanın nedenini araştırmalıyız. Basit gece işemesi, komplike gece işemesinden ve organik hastalıklardan ayırt edilmelidir. Eğer çocukta organik neden varsa bu duruma göre tedavi yöntemi belirliyoruz. Basit idrar kaçırmaya ise destek tedavi ile alarm tedavisi veya ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz" diye konuştu.
SOSYAL HAYATI ETKİLİYOR
Gece alt ıslatma probleminin tedavi edilmemesinin kişiye sosyal hayatında büyük sorunlar yaşatabildiğini anlatan İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Meral Torun Bayram, şunları söyledi:
"Konunun gizlenmesi veya dikkate alınmaması, alt ıslatmanın erişkin yaşlarda devam etmesine neden olur. Kişilerde özgüven eksikliği ortaya çıkabilir, sosyal hayattan uzak bir yaşam sürmesine neden olabilir. Akademik yaşantısına zarar vererek iş yaşamını da etkileyebilir. Boşanmaların nedenleri arasında yer alan bu sağlık sorunundan erken yaşta uygulanacak tedavi ile kurtulmak mümkün. Alt ıslatma tedavisinde ilk ve en önemli adım çocuk ile sıcak bir iletişim kurarak anlayış ve destek sağlamaktır. İlgi, sabır, anlayış ve tedavi eden doktor ile aile ve çocuk arasındaki işbirliği başarının temelini oluşturmaktadır. Çocuğa problemin çözüleceğine dair güven vermek ve çocuktaki suçluluk duygusunu gidermek gereklidir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.