Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Diyabette Avrupa birincisiyiz"

İzmir Bornova’da düzenlenen "Farkında Olun Diyabeti Tanıyın" başlıklı panelde konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, diyabetin dünyada görülme...

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2016 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2016 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Bornova’da düzenlenen "Farkında Olun Diyabeti Tanıyın" başlıklı panelde konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, diyabetin dünyada görülme hızı yüzde 8.3 iken Türkiye’de 18.3 olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda Avrupa birincisi olduğunu belirtti.
Günümüzün en sık görülen hastalıklarından olan diyabet, 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde Bornova’da masaya yatırıldı. Bornova Belediyesinin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ile birlikte düzenlendiği "Farkında Olun Diyabeti Tanıyın" başlıklı panel, yoğun ilgi gördü. Katılımcıların şeker, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerinin yapıldığı etkinlikte, diyabetlilere özel pasta ikram edildi. Panel sonunda ise Büyük Park’ta diyabete karşı ’mavi halka’ oluşturuldu.
Panelde konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, "Hastalığın etiyopatogenezine yönelik çalışmalara, teknolojik gelişmelere ve yeni ilaçlara rağmen diyabet, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabetin dünyada görülme sıklığı yüzde 8.3’tür. Türkiye’de ise 2000 yılında yüzde 7.2, 2010 yılında yüzde 13.7 iken, bugün yüzde 18.3’lere yükselmiştir. Son 10 yılda ülkemizde diyabet o kadar hızlı arttı ki, üzülerek söylüyorum; Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik. Böyle giderse 2025 yılında ulaşılacak tahmin üç kişiden birinin diyabetli olacağı yönünde. Bu da korkunç bir rakam" dedi.
Ölçümler yapıldı
Gelinen noktada acil önlemlerin alınması ve bunun bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şekvi Çetinkalp, verdiği destek nedeniyle Bornova Belediyesine de teşekkür etti. Panelin diğer konuşmacıları; Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir ’Diyabetli ünlüler’, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner ’Diyabette beslenme tedavisinde doğru bilinen yanlışlar’, Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Serhad Nalçacı ise ’Diyabetik Retinopati’ başlıklı sunumları ile katılımcılara bilgiler verdi. Diyabet Eğitim Hemşireleri Nuran Horozoğlu, Yıldız Özbey ve Vildan Derviş de deneyimlerini paylaştı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin kurduğu Turomisc adlı grup, panelin yapıldığı salonun girişinde dileyen katılımcıların şeker, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerini gerçekleştirdi. Diyabet risk anketi yapan grup bilgilendirme broşürü dağıttı. Fotoğraf sanatçısı Ayşelgül Çetinkalp’in aynı noktada ’Yaşamın Tadını Çıkarmaya Devam’ başlığıyla sergilediği diyabetle ilgili fotoğrafları da büyük beğeni topladı. Diyabet hastaları için özel olarak Bornova Belediyesi Mutfak Atölyesi kursiyerleri tarafından hazırlanan pasta ise 38 yıllık diyabet hastası emekli öğretmen Nazım Altun ile birlikte kesildi. Panel sırasında pasta ikram edilen katılımcılara, öğle öğünü olarak ise elma ve mandalina dağıtıldı.
Büyük Park’ta mavi halka
Etkinliğin sonunda Büyük Park’ın meydanında toplanıldı. Tüm katılımcılar, Bornova Belediyesinin etkinliğe özel olarak hazırladığı "Diyabete Dur Demek İçin Harekete Geç" yazılı tişörtleriyle kısa bir süre önce kullanıma açılan kuru havuz etrafında mavi halka oluşturdu. Diyabet için birleşmeyi ve bir araya gelmeyi temsil etmesi için Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından oluşturulan halka, çoğu kültürde yaşamı sağlığı temsil ediyor. Mavi renk ise tüm insanları altında birleştiren gökyüzünü çağrıştırıyor. Mavi halka, diyabetin evrenselliğini ve küresel diyabet birlikletiğini temsil ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.