Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet Hastalığına Dikkat Çekecekler

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından belirlenen ve her yıl 14 Kasım’da kutlanan Dünya Diyabet Günü kapsamında, Doruk Sağlık Grubu bünyesindeki hastanelerde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2019 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2019 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyabet Hastalığına Dikkat Çekecekler

1921’den bu yana 14 Kasım tarihi; Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diyabet Federasyonu tarafından, 1921 yılında insülini bularak, milyonlarca diyabet hastasının tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanıyor.

Doruk Sağlık Grubu bünyesindeki hastanelerde de diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, çeşitli bilgilendirici etkinlikler düzenlenecek.

“Diyabet ömür boyu süren bir hastalık”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı  Dr. Önder Akkaya, “Bilindiği üzere diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır” dedi.

Yenen besinlerin ve özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğunun, vücutta enerji için kullanılmak üzere glikoza dönüştüğünü belirten Dr. Akkaya, şunları söyledi:

“Pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glikozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan ‘insülin’  adı verilen bir hormon üretir. Glikoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glikozu yakıt olarak kullanır. Eğer glikoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde yağ dokusunda depolanır. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. Bu bağlamda kurum olarak 14 Kasım dünya diyabet gününde farkındalık yaratmak ve diyabet hastalığına dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenleyeceğiz ve Doruk Sağlık Grubu doktorları olarak, vatandaşlarımızı diyabet hastalığı hakkında bilgi almak amaçlı kontrollerini ve tetkikleri için doktorlarına başvurmalarını öneriyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.