Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet Hastaları İçin Ramazan Ayı Önerileri

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, Diyabet Hastalarının Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gereken İncelikleri Anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyabet Hastaları İçin Ramazan Ayı Önerileri
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken incelikleri anlattı.
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle oruç süresi yaklaşık 17 saati buluyor. Bunun yanı sıra hava sıcaklıklarının gün geçtikçe artması sağlıklı insanları bile zorlarken, diyabet hastası olan kişilerde ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Oruç tutarken beslenmelerine ve günlük alışkanlıklarına dikkat etmeyen diyabet hastalarında sıkça sağlık sorunu yaşanabiliyor. Bu yüzden diyabeti olan kişilerin doktorlarının önerilerine harfiyen uymaları çok önemli olduğu bildiriliyor. Oruç tutmasına hekim tarafından izin verilen diyabetli bireylerin bazı kurallara uymaları gerektiğini ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, diyabet hastalarının düzenli beslenmeleri, yeterli sıvı almaları, ilaçlarını aksatmamaları ve düzenli kan şekeri takibi yapmalarını önerdi.
"ŞEKER DÜŞMESİ DİYABETLİ BİREYİN SAĞLIĞINI SON DERECE TEHLİKEYE SOKMAKTADIR"
Ergenlik altındaki çocukların, yaşlıların, hastaların, seyahat edenlerin, hamilelerin, emziren annelerin ve özellikle diyabetlerini insülinle tedavi edenlerin veya diyabet komplikasyoları olanların oruç tutmamalarının uygun olacağını belirten Uzman Dr. Son, “Tip1 diyabeti olan ve insülin kullanan Tip2 diyabetli bireylere de oruç önerilmemektedir. Ancak Tip2 diyebeti olan son dönemde kan şekeri düzeyleri normal seyreden, belirgin komplikasyonu olmayanlarda ve insülin salgıtacı ilaç kullanmayanlar hekimlerin önerilerini dikkate alarak oruç tutabilirler. Ramazan ayında diyabet hastalarında oruç tutma ile ilgili en önemli sorun hipoglisemi (şeker düşmesi)’dir. Bu durum diyabetli bireyin sağlığını son derece tehlikeye atan bir durumdur. Hipoglisemiden kaçınmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak hipoglisemi gelişmiş ise ölçülen kan şekeri 70 mg/dl altında ise oruç sonlandırılmalı ve kan şekerini normal seviyeye getirecek önlemler alınmalıdır” dedi.
"SONUÇ OLARAK ORUÇ SAĞLIKLI BİREYLER İÇİNDİR"
Ramazan’da diyabet hastalarının karşılaştığı bir diğer önemli sorunun sıvı kaybı ve kan şekeri yüksekliği olduğunu aktaran Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu durum daha çok iftar ve sahur arasında yeterli sıvı tüketilmemesi ile birlikte aşırı karbonhidrat tüketimine bağlı gelişebileceği gibi diyabetle ilgili tedavinin aksamasından da kaynaklanabilir. Bu sebeple diğer günlerde olduğu gibi Ramazan ayında oruç tutulsun veya tutulmasın beslenme kurallarına uyulmalı, aşırı kalori tüketilmemeli, sıvı alımı yeterli olmalı ve tedavi aksatılmamalıdır. Sonuç olarak oruç sağlıklı bireyler içindir. Ancak oruç tutmak isteyen Tip2 diyabet hastalarının hekimlerine danışarak sağlıklarını tehdit etmeyecek şekilde bir plan yaparak oruç tutmaları uygun olacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.