Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabet Fırtınası Geliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Endokronoloji ve Metebolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, Türkiye’de diyabet sıklığının her geçen yıl arttığını belirterek, “Gizli şeker hastası olarak adlandırılan...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Karadeniz Teknik Üniversitesi Endokronoloji ve Metebolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, Türkiye’de diyabet sıklığının her geçen yıl arttığını belirterek, “Gizli şeker hastası olarak adlandırılan 6.5 milyon insanın 2030 yılı içinde diyabet olması durumunda, Türkiye’de 13-15 milyon diyabetli olacak ve fırtına bizi bekliyor” dedi.
Türk Diyabet Cemiyeti ve Türk Diyabet Vakfı tarafından bu yıl 52’ncisi düzenlenen Ulusal Diyabet Kongresi, Antalya Beldibi Tatil Merkezinde bir otelde devam ediyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Endokronoloji ve Metebolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, Türkiye’nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğuna değinerek, ilerleyen yaşla birlikte diyabetin görülme sıklığının arttığının altını çizdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 yaş üstünde diyabetin görülme sıklığının yüzde 26 iken Türkiye’de bu rakamın yüzde 35’e çıktığına vurgu yapan Ersöz, bunun yanında Türkiye’de yaş ilerlerken tanı konma oranının da düştüğünü aktardı.
Prof. Dr. Ersöz, ilerleyen yaşla birlikte glisemi (kandaki şeker oranı) değerlerinde bir miktar yaşanan yükselmenin, diyabetin yaşlılarda doğal bir sonuç olduğunu ve tedavisiz, takipsiz olması anlamına gelmemesi gerektiğini vurguladı.
“İLERİ YAŞTA HASTALAR KONTROLÜMÜZDE OLMALI”
Aile hekimi ve dahili uzmanların 65-80 yaş üstünde hipoglisemiyi (kan şekerinin olması gerekenden daha düşük olması durumu) dikkate almaları gerektiğine vurgu yapan Prof.Dr. Ersöz, “Hipoglisemi yaşa ve performansa göre bakılarak tedavi yapılmalıdır. Yaşlılarda daha ağır seyretmiyor. Hastalar, genel sağlık durumu iyi kendisine bakabilen yaşlılar, bakım için yardım alması gerekenler ve ileri derecede düşkün olan yaşlılar olmak üzere üç grupta incelenebilir. Bu üç grup içinde kan şekeri kontrolü ve tedavinin sıklığı ayarlanırken hastanın beklenen yaşam süresi, performansı göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşam süresi 10 yılın üzerinde olan ve performansı ile iyi olan bir yaşlı hasta, genç eş değeri gibi sıkı kontrolden fayda görecektir. İleri yaş düşkünlükte tedavi gevşeyebiliyor ama hastaları asla kontrolü bırakmıyoruz. Mutlaka hasta kontrolümüzde olması gerekir” diye konuştu.
“DİYABETİ DURDURALIM PROGRAMI HER YAŞA UYGULANMALI”
Türkiye’nin 2030 yılı için öngörülen diyabet prevalansını (yaygın olma durumu) aşmış durumda olduğuna değinen Prof. Dr. Ersöz, “2030 yılı için yüzde 12 prevalans öngörülmüştü ama son data yüzde 13.7. Günümüzde ise yüzde 15’e ulaştığından söz ediliyor. 2030 yılı için yaşlı nüfus arttıkça, daha fazla diyabet görüldüğü için, diyabet görülme oranı daha da artacak. Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının önderliğinde başlayan, Diyabeti Durduralım programının her yaş grubu için gündeme alınması gerekir. 2030 yılı için ciddi bir diyabet sorunuyla karşı karşıya olacağımızı biliyoruz” dedi.
“HAREKETLİ YAŞAM”
Diyabeti önlemek için hareket eden bir toplum olunması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ersöz, şunları söyledi: “Beslenme alışkanlıkları değiştirmemiz gerekiyor. Hani hep derler Türkü nereden tanırsınız, ekmek yemesinden. Ama bizim karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz hareketsiz yaşam tarzımızı, ilerleyen yaşla birlikte nüfusta arttıkça, Türkiye’de diyabet problemini daha öne çıkartır.”
“FIRTINA BİZİ BEKLİYOR”
Türkiye’de bugün 7 milyon diyabetli olduğunu kaydeden Ersöz, sözlerine şöyle devam etti: “Gizli şeker hastası (Prediyabet) olarak adlandırdığımız 6.5 milyon insanda 2030 yılı içinde diyabet olursa, Türkiye’de 13-15 milyon diyabetlinin olması bekleniyor. O nedenle ciddi bir problem bizi bekliyor. Toplumdaki diyabet revalansını düşünürsek bizi fırtına bekliyor. Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 15 diyabet ve diyabetin yol açtığı problemlere bağlı harcandığını görüyoruz. Eğer diyabet revalansındaki artışı durduramazsak sağlık sektörümüzde çok ciddi maddi problem oluşacak. O anlamda da diyabet fırtınası gelecek.”
Prof.Dr. Ersöz, diyabetin sosyal ekonomik durum azaldıkça ve eğitim seviyesi düştükçe arttığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.