Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diş Hekimi Ayan: "Engellilerin Diş Tedavileri İhmal Edilmemeli"

Bursa’da, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticilerine, engellilerin diş tedavileri hakkında seminer verildi.Esteticare Tıp Merkezi ve MOYAD (Mina Otizmle Yaşam Derneği) iş birliğiyle düzenlenen ‘engellilerde diş problemleri ve tedavileri’...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 12:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diş Hekimi Ayan: "Engellilerin Diş Tedavileri İhmal Edilmemeli"
Bursa’da, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticilerine, engellilerin diş tedavileri hakkında seminer verildi.
Esteticare Tıp Merkezi ve MOYAD (Mina Otizmle Yaşam Derneği) iş birliğiyle düzenlenen ‘engellilerde diş problemleri ve tedavileri’ konulu seminere özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticileri ve eğitimciler katıldı. Özel eğitimcilerin ilgi gösterdiği seminerde, Diş Hekimi Metin Ayan, verdiği bilgilerle yetkilileri aydınlattı. Ağız ve diş sağlığı konusunda engellilerin normal insalar gibi değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Ayan, “Engellilerin ağız ve diş sağlığı tedavilerinde uzmanlaşmak ve tecrübe çok mühim. Engellilerde sedasyon ve genel anestezi yöntemleriyle her türlü diş tedavisini rahatlıkla yapmak mümkün. Sedasyon yönteminde hasta ilaçla uyutulur. Hasta solunum gibi hayati fonksiyonlarını kendi kendine yapar. Hapşırır, öksürür, ellerini hareket ettirebilir. Genel anestezide ise hasta ameliyat edilecek şekilde uyutulur. Solunumu anestezi cihazıyla sağlanır. Ben genellikle birinci yöntemi tercih ediyorum. Çünkü hasta çok kısa sürede uyuyup, kısa sürede uyandırılabiliyor. Uyandıktan dakikalar sonra yürüyerek klinikten çıkıyor. Ayrıca engellilerin yakınları hasta uyuyana kadar yanında refakat edebiliyor. Bu süreçte engelli huzursuz olmuyor. Odasında da ayıldığı için arada geçen zaman farkından etkilenmemiş oluyor” dedi.
Türkiye’de engelli diş hekimliği alanında uzmanlaşmış ve bu yöntemle ciddi bir biçimde çalışan çok az diş hekimi bulunduğunu anlatan Ayan, sedasyon yönteminin engellilerin aileleri tarafından tanınması ve bu meseleye eğilen diş hekimi sayısının artmasını arzuladıklarını söyledi.
Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan Kılıç ise, “Nisan ayı ise otizm ayıdır. Bu ayda otizme halka tanıtmayı hedefliyoruz. Otizmli çocukların sağlık problemlerinin başında diş çürükleri geliyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.