Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diploma töreninden, ameliyat masasına

Üniversiteli genç kız, karaciğer sirozu nedeniyle nakil olması gereken annesine donör oldu ancak annesi mezun olmadan hayat hediyesini kabul etmeyince önce diplomasını aldı ardından ameliyat masasına yattı.İzmir’de siroz nedeniyle karaciğer...

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2016 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2016 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üniversiteli genç kız, karaciğer sirozu nedeniyle nakil olması gereken annesine donör oldu ancak annesi mezun olmadan hayat hediyesini kabul etmeyince önce diplomasını aldı ardından ameliyat masasına yattı.
İzmir’de siroz nedeniyle karaciğer nakli gereken annesi Aysel Özduran’a donör olmak isteyen 20 yaşındaki üniversiteli Gizem, annesinin mezuniyetini şart koşması üzerine önce diplomasını aldı, ardından ameliyat masasına yattı. Üniversiteyi bitirip, annesine yeni bir hayatın kapılarını açmanın mutluluğunu yaşayan Gizem, “Annemi donörü olmaya okulumu bitirme şartını yerine getirerek ikna edebildim. İyi ki de etmişim, artık sağlıklı bir karaciğeri var. Ben de dünyanın en mutlu evladıyım” dedi.
Sürpriz hastalık
Geçen Temmuz’a kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamayan, karnında ve ayaklarında ödem oluşunca Menemen Devlet Hastanesi’ne başvuran iki çocuk annesi Aysel Özduran (53) burada karaciğerinin iflas ettiğini öğrendi. Özduran’a, otoimmün hepatit tanısı koyuldu, nedeni belirlenemeyen hastalık yüzünden karaciğer nakli gerektiği söylendi. Bu beklenmedik hastalık bir anda Özduran’ı, eşi Rıfat Özduran ve oğlu İsmail ile kızı Gizem’i şaşkına çevirdi. Özduran, İzmir’de gastroenteroloji profesörünün takibine girerek tedavi görmeye başlarken, nakil kararı üzerine de İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Eşi ve çocukları gönüllü donör oldu ancak tetkikler sonucunda eşi ve oğlu uygun bulunmadı. Tek uygun verici kızı Gizem olurken, anne Özduran kızının “Hemen ameliyat olalım” önerisini reddetti. Kadavradan bağış bekleyeceğini söyleyen anne Özduran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü 2. sınıf öğrencisi kızının donörlüğünü okulunu bitirip mezun olması halinde kabul edeceğini söyledi.
Annesinin şartını yerine getirdi
Gizem eğitimini tamamladı, 25 Mayıs’ta düzenlenen mezuniyet törenine katılıp, kep attı, 31 Mayıs’ta son sınavını verip İzmir’e döndü. Annesinin şartını yerine getiren genç kız 10 Haziran’da annesiyle birlikte ameliyat masasına yattı. Gizem ve annesi Doç. Dr. Murt Kılıç, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Opr. Dr. Zaza Iakobadze’den oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyonun ardından önce Gizem, ardından Aysel Özduran taburcu oldu.
“Öldüm öldüm dirildim”
Annesine donör olabileceği belli olduktan sonra, annesinin kendisinden organ almamak için bahaneler, şartlar ortaya attığını belirten Gizem şunları söyledi: “Annem hep kadavra bekleyeceğini söylüyordu ama biliyoruz ki bağış çıkması çok zor. Ben ısrar ettikçe o kaçtı, sonunda da bana mezun olma şartı getirdi. İyi ki de okulum iki yıllıktı ve son sınıftaydım. Bu süre daha uzun olmadı. Anneme tanı koyulup nakil kararı alındığı geçen temmuzdan bu yana hep endişe içindeydim. Okulum bitinceye kadar anneme bir şey olursa diye çok korktum. Doktorlarımız annemin biraz bekleyebileceğini söylemişlerdi ama mezuniyet törenim için Muğla’ya geldiklerinde hastanelik oldu. Teyzem Ayşe Filat ile birlikte mezuniyet törenime gelmişlerdi. Onları Akyaka’ya gezmeye götürmüştüm. Orada annemin burnu kanadı, ambulansla hastaneye kaldırıldı. ‘Tansiyon’ dediler ama nakil için geç kaldığımızı düşündüm. Öldüm öldüm dirildim. Hemen İzmir’e döndük. Son kontrollerden sonra 10 Haziran’da nakil gerçekleşti. Tüm endişelerim bitti. Artık huzur doluyum. Dünyanın en mutlu insanı benim. Bu ay içinde dikey geçiş sınavına gireceğim. Eğitimimi lisans düzeyine çıkarıp Uluslararası İlişkiler okuyacağım. O zaman mutluluğum katlanacak.”
“Kızım bana ikinci bir hayat verdi”
Öte yandan, kızını ameliyat masasına yatırmamak, belki kadavradan bağış çıkar umuduyla zaman kazanmak için şartlar ortaya koyan Aysel Özduran, “Kızımın ısrarı benim itirazlarım hep çarpıştı. Kazanan o oldu. Kızım bana ikinci bir hayat verdi. Ona bir şey olur diye çok korkmuştum. Çok şükür her şey çok yolunda gitti. Kızıma ve doktorlarıma sonsuz teşekkürler” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.