Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukluk Çağında Alınan Önlemler Yetişkin Yaştaki Obeziteyi Engelliyor

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, çocukluk çağında alınan önlemlerin yetişkin yaştaki obeziteyi engellediğini söyledi.Toplumu bilinçlendirme...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, çocukluk çağında alınan önlemlerin yetişkin yaştaki obeziteyi engellediğini söyledi.
Toplumu bilinçlendirme amacıyla her ay farklı bir sağlık sorununa dikkat çeken Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin bu ayki konusu obezite oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, çocukluk çağında alınacak önlemlerle yetişkin yaştaki obezitenin engellenebileceğini söyledi.
Obezite sorununun her yönüyle ele alındığı ‘’Günümüzün Tehlikesi Obezite’’ başlıklı etkinliğe üniversite ve hastane çalışanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Obezite hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, ‘’Obezite hem dünyada hem de ülkemizde sıklığı gittikçe artan ciddi bir sağlık sorunu. Bizler de insanları bu tür konularda bilgilendirmek ve eğitimlerine katkıda bulunmak adına böyle toplantılar düzenliyoruz’’ dedi.
‘’OBEZİTE YAŞAM SÜRESİNİ KISALTIYOR’’
Obezitenin neden olduğu olumsuzluklara değinen Prof. Dr. Taşan, ‘’Obezite yaşam süresini kısaltıyor ve halk sağlığını olumsuz şekilde etkiliyor. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarında riski artırıyor. Kanserlerin artmasında da yine etkili olan bir hastalık. Dolayısıyla obezitenin önlenmesi ve tedavisi ile bu hastalığın sonuçlarının azaltılması veya ortadan kaldırılması son derece önemli’’ diye konuştu.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Obezitenin önlenmesinde eğitimin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Taşan, ‘’Eğer ailede genetik olarak obeziteye bir eğilim varsa anne ve babalar, çocuklarının kilo almasını engellemek için gerekli diyet ve egzersiz programlarını mutlaka uygulamalı. Kişi genetik olarak veya mevcut diğer hastalıkları nedeniyle obez olmaya eğilimliyse gerekli önlemleri ve yönlendirmeleri uzmanlar yardımıyla almalı ve bu rahatsızlıktan kurtulma yoluna gitmelidir. Çocukluk çağı obezitesi engellenebilirse yetişkin obezitesi de önemli ölçüde engellenebilir’’ diyerek sözlerini sürdürdü. Kişilerin kilolarını kontrol altında tutmaları için yaşam tarzlarında değişiklik yapmaları ve kilo almaya başladıklarında gerekli önlemleri problem büyümeden almaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Taşan, ‘’Eğer kişi kendi başına bu konuda başarılı olamıyorsa hastanemize veya bizim gibi hizmet veren merkezlere gelerek yardım alabilirler’’ ifadelerinde bulundu.
‘’KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALI’’
Her konuda olduğu gibi obezite konusunda da tüm kurumların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Taşan, ‘’Biz üniversite ve tıp fakültesi olarak konunun bilincindeyiz. Sadece bu toplantı ile değil çeşitli vesilelerle obezitenin tehlikelerini ve bundan kurtulmanın yollarını anlatmaya çalışıyoruz. Bu diğer kurum ve kuruluşlar tarafından da yapılacak olursa toplum genelinde bilinçlendirme mümkün olacaktır’’ diyerek konuşmasını bitirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.