Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukları 3 ile 5 yaşları arasında sünnet ettirmeyin

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Güngör, Sünnetin Cerrahi Bir Operasyon Olduğunu Belirterek, Ailelere Çocuklarini 3 İle 5 Yaşları Arasında Sünnet Ettirmemeleri Uyarısında Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocukları 3 ile 5 yaşları arasında sünnet ettirmeyin
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Güngör, sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu belirterek, ailelere çocuklarını 3 ile 5 yaşları arasında sünnet ettirmemeleri uyarısında bulundu.
Medical Park Elazığ Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Güngör, ailelere sünnet ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Psikolojik açıdan 3 ile 5 yaş arasında sünnet önermediklerini vurgulayan Güngör, genelde 1,5 yaş altı lokal anestezi önerdiklerini ifade etti. Sünnetin dünyada en sık yapılan cerrahi işlem olduğunu aktaran Güngör, “Okulların kapanmasıyla birlikte yaz dönemine girdiğimiz bu günlerde erkek çocuğu sahibi aileler sünnet olmamış çocuklarına sünnet planlamaktadır. Sünnet dünyada en sık yapılan cerrahi işlemlerden bir tanesidir ve bir ameliyattır. Bu nedenle de mutlaka uzman ellerde ve hijyenik ameliyat koşullarına uygun yerlerde yapılması gereken cerrahi bir operasyondur” dedi.
“1,5 yaş altı lokal anestezi öneriyoruz”
Sünnetin genelde 6 ile 7 yaş arası yaptırıldığı dile getiren Güngör, “Aileler sünneti daha çok 7 yaşından sonra, okula başlamadan ya da okula başladığı 1. sınıfta yaparken biz daha çok 1,5 yaş altı lokal sünneti öneriyoruz. Ama yine sünneti yaptırmamış ise yine 6, 7 yaş döneminde yapıyoruz. Bu dönemde mutlaka hafif bir anestezi altında yapılması gerekir. Sebebi de bu sünnet olayının psikolojik yapısının olmasıdır. Bu nedenle de mutlaka çocuktan anlayan, çocuğu bu konuda daha sakinleştirici bir şekilde yapan çocuk cerrahi uzmanı olması çok önemlidir. En azından onun korkusunu paylaşarak ve korkusunu minimuma indirerek sünnet operasyonunu yapmak gerekir. Ameliyathane koşulları çok önemlidir. Çünkü sonuçta cerrahi bir işlemdir ve uygun şartların olması gerekir. Psikolojik bozukluk yaptığı için 3 ile 5 yaş arasında sünnet olayını önermiyoruz” diye konuştu.
“Uygunsuz koşullarda sünnet yaptırmayın”
Uygun koşullarda sünnet yapıldığı zaman bakımının da kolay olduğunu belirten Güngör, şunları kaydetti:
“Herhangi bir antibiyotik başlamaya gerek yoktur. Çocuk normal hayatına devam etmektedir. İki günde bir kaba iyileşme ve bir haftada toplu iyileşme olmaktadır. Ama diğer uygunsuz koşullarda yapıldığı zaman bu süre çok fazla artmaktadır. 1 ay, 1,5 ay, 2 ay gibi bir süreyi bulabilir. Çocuk enfeksiyon kapıp antibiyotik almak zorunda kalabilir, tekrarlayan pansuman gerekebilir. Bu nedenle mutlaka çocuklarımızı ameliyathane koşullarında ve bu işi önemseyerek sonradan geri dönüşü olmayan problemlerin olmaması için ehil ellerde sünnet ettirmelerinde faydası var. Her çocuk hayatında bir defa sünnet olur. Bu nedenle bu konuya önem vermelerini öneriyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.