Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda ayak bozukluğuna dikkat

Medicana Konya Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, Çocuklarda Doğumdan İtibaren Saptanan Ve Çocuğun Gelişimiyle Ortaya Çikan Hastalıklar Olmak Üzere İki Tür Ayak Hastalığı Olduğunu Belirterek, Gerekli Müdahalenin Zamanında Yapılmasının Önemli Olduğunu Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuklarda ayak bozukluğuna dikkat
Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, çocuklarda doğumdan itibaren saptanan ve çocuğun gelişimiyle ortaya çıkan hastalıklar olmak üzere iki tür ayak hastalığı olduğunu belirterek, gerekli müdahalenin zamanında yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
Çocuklarda doğum anında saptanan ayak bozukluğunun genellikle çarpık ayak denilen ayakta içe doğru eğiklik şeklinde olabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, bu durumun anne rahmindeki çocuğun doğum sırasında ayağının düzgün bir şekilde gelmemesiyle ilgili olduğunu kaydetti. Çocuklarda kalça çıkıklığı ve kalça gelişimi geriliği hastalığının da doğuştan ortaya çıkabildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kütahya, "Doğumdan olanlarla, gelişimine bağlı olanları birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Aileler bize çocuğun içe bastığını, dışa bastığını ya da tabanda çöküklük şikayetleriyle gelirken bunların muayenesini yaparak birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor" dedi.
"Çocuklarda iki şekilde düz taban rahatsızlığı görülüyor"
Çocuklarda bazen de düz taban rahatsızlığının görüldüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kütahya, bu hastalığın da iki şekilde görüldüğünü belirterek, "Düz taban hastalığında ailesel geçiş durumu mevcut. Çoğunlukla çocuğun anne-babası, ikinci ve üçüncü derece akrabalarında böyle problemlerin olduğunu ebeveynler bize anlatıyor. Düz taban hastalığı iki tür ortaya çıkabiliyor. Bunlardan ilki yumuşak düz taban denilen bağlardan kaynaklı durum. Yumuşak düz taban yüzde 90 oranında görülen bir durum. Çocuğun üzerine yük vermediği, ayak kavisinin normal şekilde görüldüğü ama üzerine yük verdiği ayak kavisinin düzleştiği ve tabanın tamamen yere yayıldığı bir hastalık durumu. İkincisi ise sert düz tabanlık denilen durum. Çocuk tamamen hem üzerine basmadığında hem de bastığı durumlarda düz şekilde görülüyor. Bu da yaklaşık yüzde 10 sıklıkta görülür. Yumuşak düz tabanlıkta çoğunlukla ameliyat ihtiyacı olmuyor. Genellikle çocuğun gelişimini takip ediyoruz. Gelişim içinde bazen düzelmeler görülebiliyor, bazen hastalıkta ilerlemeler ortaya çıkabiliyor. Bu yakın takip etmemiz gereken bir durum. Sert düz tabanlıkta ise bazen cerrahi bir durum ameliyat ihtiyaçları olabiliyor" diye konuştu.
"Ayak başparmağında içeri doğru dönüklük hali de görülebiliyor"
Çocuklarda ayrıca, ayak başparmağında içeri doğru dönüklük halinin de görülebildiğini kaydeden Kütahya, "Özellikle kalçada fincan kemiği ile bacak kemiğinin bir miktar öne açılıp oturması durumunda ayaklar dışarı doğru bakabiliyor. Bu bizim istediğimiz bir durum. İlk doğuş esnasında 40’lı derecelerdeyken gelişimle birlikte 10-15 derecelere düşebiliyor. Bu herhangi bir durumda yetişkinin ayaklarının tam karşıya değil, hafif dışa doğru bakması açısı aslında... Çocuklarda içeri doğru bakma durumu olabiliyor. Bu biraz gelişimsel bir durum. Bazen bacak kemiğinde, diz kapağının altındaki bilekte olan uzun kemiğin dönmesiyle alakalı içe dönüklük olabiliyor. Ayrıca baş parmak tarak kemiğinin gelişimiyle ilgili gelişim problemi olabiliyor. Bu üçünü birbirinden ayırt etmek gerekiyor çünkü tedavileri birbirinden tamamen farklı. Çok ciddi yürüme bozukluğu, adım atmada sorun varsa, koşarken çok takılmaları, düşmeleri oluyorsa bacak kemiğinde bir düzeltme ile içe bakan ayağın dışa bakar hale getirilmesi şeklinde bir düzeltme işlemi yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.