Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklara sınır koyarken dikkat

En önemli disiplin aracının çocukla kurulan olumlu ilişki olduğunu belirten Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklara sınır koyarken bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk Ergen Psikoterapisti...

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2016 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2016 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
En önemli disiplin aracının çocukla kurulan olumlu ilişki olduğunu belirten Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklara sınır koyarken bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, “Ebeveyn ve çocuk arasında sağlam bir ilişki olduğunda, anne babanın çocuğa sınırları öğretmesi de daha kolay olacaktır” dedi.
Uzman Psikolog Merve Demir, sınır koyarken dikkat edilmesi gereken durumları şöyle sıraladı:
“1. Belli bir amacı olan, net ve tutarlı sınırlar belirleyin.
2. Çocuğa beklenilen davranışı, açık bir dille anlatın.
3. Çocuğa konulan kuralın sebebini açıklayın. Sınırın sebebinin açıklanması inatlaşma ve çatışmaları azaltır. Kendisine açıklama yapılan çocuk, anne babası tarafından önemsendiğini hisseder.
4. Olumsuz davranışın sebebini araştırın.
5. Çocuğa, onun neye ihtiyacı olduğunu, ne hissettiğini, ne istediğini anladığınızı ifade edin.
6. Çocuk kendisinden beklenilen davranışı gösterdiğinde, başarısız da olsa, çabasını tebrik edin. Olumlu davranışları övün, teşvik edin.
7. Çocuğa, sunulan seçimler arasından tercih hakkı verin. Böylece, çocuğun daha değerli hissetmesini sağlarsınız.
8. Sınır koyarken sakin kalın, öfkeye kapılmayın. Çocukla; net, kararlı ve kibar bir dille konuşun.
9. Sınır koyarken, çocuğa gereğinden uzun açıklamalar yapmayın. Çocuğa, aynı cümleleri tekrar tekrar söylemeyin. Bir kere söyleyin ve uygulayın.
10. Anne-baba olarak, sınırlar hakkında ortak bir tutum izleyin, tutarlı olun. Birinizin hayır dediğine, diğeriniz evet demesin.
11. Olumsuz davranış hakkında uzun konuşmalar yapmayın, olumsuz davranışa odaklanmayın.
12. Çocuğa şart koşmayın, onunla pazarlık yapmayın.
13. Çocuğa yaş ve beceri düzeyine uygun sorumluluklar verin.
14. Çocuklar taklit ederek öğrenirler. Kendi davranışlarınızla ona olumlu model olun.
15. Çocuğun istediği şey makul bir istekse, hemen “Hayır” demeyin. Çocuğun isteklerinin çoğuna “Hayır” demek çatışmaları arttıracaktır. Bu sebeple “Hayır” dediğiniz şeyleri gözden geçirin ve olabildiğince azaltmaya çalışın”
Olumsuz davranışın sebebini bulmanın önemli olduğunu kaydeden Demir, “Çocuklar kendilerini üzen ya da kızdıran bazı durumlara maruz kaldıklarında, duygusal bir ihtiyaçları yeterince karşılanmadığında (Örneğin; yeterli ilgiyi görmediklerinde), nasıl davranmaları gerektiğini bilmediklerinde uygun olmayan davranışlarda bulunurlar. Bu sebeple çocuklar olumsuz davranışlarda bulunduğunda, hemen bir ceza vermek yerine çocuğun böyle davranmasının sebebinin ne olabileceği üzerinde düşünmekte fayda vardır. Anne babalar çocuğun neye ihtiyacı olduğu, neyin canını sıktığı ya da nasıl davranması gerektiğini bilip bilmediği üzerinde düşünmelidir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.