Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa Dikkat Uyarısı

Ento Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi Doktorlarından Op.dr. Ümit Filiz (fotoğraftaki), Sık Bademcik İltihabi Sorunu Yaşayan Çocuklarin Yemek Yemeyi İstemediklerini, Oluşan Beslenme Sorunlarına Bağlı Olarak Da Bağışıklık Sistemlerinin Zayıfladığını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa Dikkat Uyarısı
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Ümit Filiz, sık bademcik iltihabı sorunu yaşayan çocukların yemek yemeyi istemediklerini, oluşan beslenme sorunlarına bağlı olarak da bağışıklık sistemlerinin zayıfladığını söyledi.
İzmir Bornova’daki ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, çocuklarda görülen bademcik iltihabı hastalığı hakkında bilgi verdi. Çocuklarda 3-4 yaşlarına kadar kemik iliği gelişiminin tamamlandığını belirten Filiz, bademciklerden bağışıklık sisteminde mikroplara karşı savunma sistemini oluşturan bir maddenin salınımının gerçekleştiğini söyledi. Çocuklarda 4 yaşından sonra bu görevi kemik iliğinin yerine getirdiğini anlatan Filiz, "Bu yüzden bademcik ameliyatlarını 3-4 yaşından sonra yapıyoruz" dedi.
BADEMCİK ALINMA KRİTERLERİ
Bademcik ameliyatı kararını bazı kriterlere göre karar verdiklerini vurgulayan Dr. Filiz, "Bademcik iltihabında oluşan boğaz ağrısı, ateş, eklem kas ağrısı gibi bir tablonun son 1 yıl içinde 7 defa tekrar etmesi lazım. Ya da hastalık her yıl 4 atak şeklinde devam ederse veya yemek yeme ve nefes alma sorunu oluyorsa, çocuğun beslenme ve uyku kalitesini etkiliyorsa bademcik alınmalıdır. Bademcikler eşit büyür. Eğer ki bademcikler asimetrikse kanser riski olabilir. Bu durumda kanser tanısı nedeniyle de bademcikler alınır" diye konuştu.
YEMEK YEMEK İSTEMEZLER
Bademcik rahatsızlığının çocuğun uyku kalitesini, yemesi ve içmesini aynı zamanda psikolojisini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Dr. Filiz, şu bilgiyi verdi: "İyi uyuyamayan çocuğun büyüme hormonu salınımı azalır. Uykuda nefes alma problemi yaşayan çocuğun gelişimi, zekası ve psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu çocuklar agresif olabilir. Büyük bademcikler nedeniyle çocuklar yemek yemek istemez. Beslenme sorunu yaşayan bir çocuğun bağışıklık sistemi zayıflar, gelişemez."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.