Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuz parmak ucuna basarak yürüyorsa, dikkat!

Çocuğunuz parmak ucunda yürüyorsa bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına gitmeniz gerekebilir. Çünkü bu durum geçici olabileceği gibi; kalıcı olabilecek bir hastalığın belirtisi olabilir. Tedavi seçenekleri olarak , bot ve ortez kullanımı, germe ve güçlendirme egzersizleri ,fizik tedavi uygulamaları,seri düzeltici alçılamalar, botoks uygulamaları ve cerrahi tedavi tekniklerini içermektedir.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2016 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2016 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuğunuz parmak ucuna basarak yürüyorsa, dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Tayfun Açıkgöz, çocuklarda parmak ucu yürüyüşünün, topuk temasının olmadığı bir durumu işaret ettiğini belirterek, anne-babaları uyardı.

Açıkgöz’ün konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“…Eğer  çocuklarda parmak ucunda yürüme bozukluğu varsa yürürken çocuğun topuğu yere değmez ve çocuk balerin gibi parmak ucunda yürüyüş yapar. Yürüme ve koşma sırasında topuk yer ile temas etmez .               

Olguların büyük kısmı erkek çocuklardır.

Çocuklar genellikle 11-15 ay arasında yürümeye başlarlar.Parmak ucu basarak yürüme durumu yeni yürümeye başlayan çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur Bu çocukların çoğu  büyüdükçe normal şekilde yürümeye başlarlar.En geç iki yaşına kadar çocuğun normal yürüyüş düzenine ulaşması beklenir.Çocuk  eğer hala düzgün olarak basmıyorsa ortada bir sorun olabilir. 

HASTALIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR ?

Çocuklarda parmak ucunda yürüme birçok faktöre bağlı olabilir . Parmak ucu yürüyüşü çocuklarda yüzde 7 - 24 arasında görülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde  yüzde 10 - 88 arasında pozitif aile hikayesi bulunduğu tesbit edilmiştir.

Hastalığın teşhisinin konulması  kolay olmakla birlikte, öncelikle çocuklarda parmak uçlarına basarak yürüme durumunda hastalığın asıl nedenininin ortaya konulması önemlidir.

Çocuklarda ayak parmak uçlarına basarak yürümenin  başlıca 3 ana sebebi bulunmaktadır.

1. NÖROLOJİK HASTALIKLAR:  Serebral palsi, Duchenne musküler distrofi, nöropati, spinal disrafizm,gibi nörolojik hastalıklarda, özellikle  gebelik sırasında geçirilen bazı viral hastalıklar, toksoplazma, kan uyuşmazlığı,doğum sırasında (kordon dolanması nedeniyle bebeğin oksijensiz kalması )veya  doğum sonrası sebeplerle beyin hasarı gelişen hastalarda, doğum sonrası ortaya çıkan sinir sistemi hastalıklarının  sonucunda oluşabilir.

2- KAS HASTALIKLARI : Miyopati,doğuştan gelen kas ve aşil tendonunun kısalığı, gastroknemius adelesinin aşırı aktivitesi parmak ucu yürümeye neden olabilmektedir.

3- İDİOPATİK DURUM : Çocuklarda en sık olarak  alışkanlığa bağlı ayak parmak ucu basma durumu görülür Sebebi bilinmeyen durumlar  "idiopatik" parmak uçlarında yürüme olarak adlandırılır.İdiopatik parmak ucu yürüyüşü (idiopathic toe walking) ortopedik ,nörolojik veya kas hastalıkları olmaksızın  iki yaşından büyük çocukların parmak ucuna basarak yürümeye devam etmesidir.

HASTALIĞIN  TEDAVİSİ  :

Bu hastalarda çoğu zaman konservatif tedavi yeterli olabilir. Ancak bazı hastalarda ameliyat  ile tedavi gerekli olabilir. Bu nedenle teşhisi ve tedavisi kalıcı bir sakatlığın önlenmesi açısından çok önem taşımaktadır.

Tedavinin programlanmasında  parmak uçlarına basmanın ne zamandan beri var olduğu, çocuğun ayak ve ayak bileğindeki şekil bozukluğu ile sertlik derecesi ve  çocuğun yaşı en önemli kriterleri oluşturur

Küçük çocuklarda hastalığın  önemli bir kısmı idiopatik olup  parmak uçlarında yürüme durumu için  gözlemlemek veya sadece  egzersiz uygulamaları ile bot - ortez kullanımı yeterli olabilir.Bu hastaların çoğu büyüdükçe  tedavi edilmeksizin kendi kendine de düzelebilmektedir .

KONSERVATİF TEDAVİ. Çocuğun parmak uçlarında yürümesini engelleyen  bot ya da ortezler  (AFO) kullanılır. Botox uygulamaları ve fizik tedavi (germe ve güçlendirme egzersizleri ) ile  tekrarlayan  deformite  düzeltici seri  alçılamalar uygulanabilir.

CERRAHİ TEDAVİ :Konservatif tedavide başarısızlık olduğu ve sert (fikse)  deformitenin bulunduğu hallerde  cerrahi  yöntemler uygulanmaktadır. Okul öncesi dönemde  kas ve aşil tendon kompleksine yönelik uzatma operasyonları yapılabilir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.