Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cananının Canı Oldu

İzmir’de yaşayan böbrek hastası Hakkı Tekin, eşi Şirinşah Tekin’in verdiği böbrekle hayata tutundu.Belediyede işçi olarak çalışan Hakkı Tekin, üç yıl önce böbrek ağrıları çekmeye başladı. Rahatsızlığı artan Tekin, İzmir...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’de yaşayan böbrek hastası Hakkı Tekin, eşi Şirinşah Tekin’in verdiği böbrekle hayata tutundu.
Belediyede işçi olarak çalışan Hakkı Tekin, üç yıl önce böbrek ağrıları çekmeye başladı. Rahatsızlığı artan Tekin, İzmir Üniversitesi Hastanesine gelerek muayene oldu. İlaç ve diyaliz tedavisine başlanan Hakkı Tekin’e, hastalığının ilerlemesi üzerine böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Bunun üzerine uygun böbrek aranmaya başlandı. Tekin’in 30 yıllık hayat arkadaşı Şirinşah Tekin verici olmak istediğini söyledi. Yapılan testlerde dokuların uyuşması üzerine Şirinşah Tekin’den alınan böbrek eşine nakledildi. Hayatının en değerli hediyesini aldığını belirten Hakkı Tekin, “Yeniden yaşama tutundum. Artık eşimle birlikte hayallerimizin peşinden gideceğiz” dedi.
CANINDAN PARÇA VERDİ
İzmir Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Murat Sözbilen ve ekibi tarafından 6 saat süren bir ameliyatla sağlığına kavuşan Hakkı Tekin, şöyle konuştu: “Yıllarca zorlu işlerde çalıştım. Üç yıl önce böbrek ağrısıyla doktora gittim ve ileri seviye böbrek yetmezliği teşhisi kondu. İki yıl ilaç tedavisi görmeme rağmen iyileşemedim ve organ nakli sırasına girdim. Bu sırada diyaliz tedavisi başladı. Günden güne kötüleştim. Eşim bir böbreğini bana vermek istediğini söyledi. Yapılan test sonucunda dokularımız uyuşunca, doktorlarımız böbrek nakli ameliyatına karar verdi. Eşimi 5 yaşından beri tanıyorum. Hem çocukluk, hem okul aşkım. Onun sayesinde sağlığıma kavuştum. Bana canından bir parça vererek hayatımı kurtardı.”
"DAYANAMIYORDUM"
Eşini çok sevdiği için tereddüt etmeden böbreğini verdiğini anlatan Şirinşah Tekin de, “Eşim üç yıldır böbrek yetmezliği yaşıyor. Hafta da dört kez diyalize gidiyordu. Çektiği acı nedeniyle malulen emekli oldu. Sosyal bir yaşamı varken eve kapandı. Onun günden güne erimesine dayanamıyordum. Eşime bir böbreğimi verdim. Onun yeniden sağlığına kavuşması ve gülmesi bizim için çok önemli. Artık yeniden hayal kurmaya başladık. Taburcu olduktan sonra Avrupa seyahatine çıkacağız. O benim canımın bir parçası” diye konuştu. Tekin, halkı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ederek "Bir organ, bir can demek” diye konuştu.
"MUTLULUKLARI BİZİ DE MUTLU EDİYOR"
Organ Nakli Birimi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Murat Sözbilen, uzun süredir Hakkı beyin diyaliz tedavisi gördüğünü belirterek şunları söyledi:
"Kendisine uygun bir böbrek bulunamamıştı. Ayrıca damar problemleri yaşıyordu. Eşi böbreğini vermek istedi ve gerekli testleri yaptık. Zor bir ameliyat oldu. Yaklaşık 6 saat sürdü. Şimdi ikisinin de durumu iyi. Artık hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler. Birbirlerini seven iki insanın mutluluğu, bizi de mutlu ediyor.”
"65 BİN BÖBREK HASTASI VAR"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birim Sorumlusu Prof. Dr. Murat Sözbilen, böbrek hastalarının sayısının giderek arttığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Böbrek nakli hastalara ya ailesinden canlı verici olarak ya da beyin ölümü gerçekleşen kadavralardan yapılıyor. Organ ihtiyacı fazla olmasına rağmen bulma sayısı çok düşük. Türkiye’de kayıtlı 65 bin böbrek nakli hastası var. Geçen yıl 700 kadavra bağışı yapıldı. Hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Organ bağışı ile böbrek hastalarının yaşam kalitesini artırabiliriz. Toplumu bilinçlendirerek organ bağışının artmasını teşvik etmeliyiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.