Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursalılar artrit hastalığı için pedal çevirdi

Toplum arasında çok fazla bilinmeyen ve bu sebeple teşhiste gecikmelerin yaşandığı artrite dikkat çekmek için Bursa’da 200 bisikletçi pedal çevirdi.Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Ediz Dalkılıç’ın...

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2016 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2016 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Toplum arasında çok fazla bilinmeyen ve bu sebeple teşhiste gecikmelerin yaşandığı artrite dikkat çekmek için Bursa’da 200 bisikletçi pedal çevirdi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Ediz Dalkılıç’ın önderliğinde düzenlenen aktiviteye, Bursa Acil Pedal, Romatoloji hastaları ve Bursa halkı bisikletleriyle katıldı. Yaklaşık 200 bisikletlinin 20 kilometre gidiş ve 20 kilometre de dönüş yolunda pedal çevirdiği etkinlik, UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle gerçekleştirildi. Artritin ayak bileği, diz, el bileği gibi eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme ve sertleşmeye yol açan, vücut tarafından üretilen iltihabi bir durum olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Ediz Dalkılıç, hastalarda fonksiyon bozukluğu ve kalıcı sakatlıklara yol açan artrit hastalık grubu içerisinde yer alan romatoid artritin (RA), halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinmekte olduğunu söyledi.
Türkiye’de en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid artritin (RA) genellikle 25-40 yaş arasında ortaya çıktığını belirten Dalkılıç, "Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan RA, el bilekleri, elin küçük eklemleri ile dizleri, dirsekleri, ayak bileklerini ve ayağın küçük eklemlerini tutuyor. Türkiye’de her bin kişiden yaklaşık 5’inin hayatını olumsuz etkileyen RA, kadınları erkeklere oranla 3 kat fazla etkiliyor ve yaşam süresini de 10 yıla kadar kısaltabiliyor. Toplumun yeterli bilgiye sahip olmadığı hastalıkla ilgili bilinç oluşturmak adına yaklaşık 200 bisikletliyle pedal çevirdik" diye konuştu.
Dalkılıç, “RA, erken teşhis ile etkileri azaltılabilecek ve birlikte yaşanabilecek bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 220 civarında romatolog var. Güney Marmara bölgesinde ise yaklaşık 140 bin civarında hasta var. Hastalığın, tedavisinde yaşanan gecikmeler sebebiyle birçok hastada, fonksiyon kaybına ve kalıcı sakatlıklara yol açmaktadır. Dünya Artrit Günü kapsamında gerçekleştirdiğimiz bisiklet aktivitesi ve etkinliğe gösterilen yoğun ilgi ile romatoid artrit hastalığına dikkat çekmeyi başardık. Bugünden itibaren halkımızın RA hastalığına ve belirtilerine karşı daha duyarlı olacağını düşünüyoruz’’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.