Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da Ebus Yöntemiyle Solunum Yolu Hastalıkları Teşhisi Başladı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, Bursa’da ilk kez endobronşial ultrasonografi (EBUS) adlı cihazla, genel anestezi uygulamadan solunum yollarından teşhis için örnek alınmaya başlandı. Bronkoskop...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da Ebus Yöntemiyle Solunum Yolu Hastalıkları Teşhisi Başladı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, Bursa’da ilk kez endobronşial ultrasonografi (EBUS) adlı cihazla, genel anestezi uygulamadan solunum yollarından teşhis için örnek alınmaya başlandı. Bronkoskop cihazı ile solunum yollarının sadece içi görülüp tetkik edilirken, EBUS yöntemiyle bronşların duvarları ve duvarlarının arkasında kalan alanlar da görülüp tetkik edilebiliyor.
Genel anestezi uygulanmadan gerçekleştirilen bu yöntem, özellikle akciğer kanseri şüphesinde cerrahi yola başvurmadan teşhis koymada büyük bir kolaylık sağlıyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Bursa’da ilk kez kullanılan EBUS ile örnekleme yönteminin cerrahi teşhis yöntemlerine göre birtakım avantajları bulunduğunu söyledi.
Solunum yollarının soluk borusu ve bronşların özel bir cihazla incelendiğini ve ultrasonla görüntülendiğini, bu görüntü eşliğinde hasta bölgelerden bronkoskop yardımıyla örnek alındığını kaydeden Prof. Dr. Karadağ, “Genel anestezi uygulanmadan, EBUS ile yapılan örnekleme işlemi, akciğer kanserinde teşhis koymada oldukça başarılı bir yöntem. Ayrıca akciğer kanserlerinde teşhis koymak kadar hastalığın evresini belirlemek de önemli. Bu yöntemle her ikisini de yapabiliyoruz. Kanserli hastalarda eskiden cerrahi sonrası ya da radyoterapi sonrası tekrar evrelemede zorluklar çekiliyordu. Bu sorunu da ortadan kaldırmış oldu” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Karadağ, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi cerrahinin ciddi riskli olduğu hastalarda EBUS yönteminin güvenle uygulanabildiğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.