Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Farkındalık Artıyor

Bursa’da akılcı ilaç kullanımı konusunda yürütülen çalışmalar neticesinde antibiyotik reçete edilme oranlarında düşüş sağlandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2020 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2020 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Farkındalık Artıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Bursa’da aile hekimleri tarafından reçete edilen antibiyotik oranı, akılcı ilaç kullanımı çalışmalarının başladığı 2013 yılında yüzde 31,43 seviyelerinde iken, yapılan farkındalık çalışmaları sayesinde 2019 yılının ilk 8 ayında il genelinde yüzde 23,23 seviyelerine kadar geriledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının kullanım oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önem arz ettiğini belirtti.

                                                  

Bursa’da yürütülen kapsamlı çalışmalarla konuya duyarlılığın arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Akılcı İlaç Kullanımı; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda kolayca sağlayabilmelerini ifade etmektedir. Gereksiz antibiyotik tüketimi ileriki yıllarda insanların ilaçlara karşı direncini azaltıp bağışıklığın düşmesine sebep olacaktır. Bu kapsamda ilimizde gerek sağlık çalışanlarına gerekse vatandaşlara yönelik konuyla ilgili farkındalığın arttırılmasına yönelik sürdürdüğümüz çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Vatandaşlarımız gereksiz antibiyotik kullanımının zararları konusunda önce kendilerini ikna etmeli, gereksiz antibiyotik tüketiminin karşısında durabilmeliler. Bu konuda toplum olarak ne kadar bilgili olabilirsek o kadar mesafe kat edebiliriz ” dedi.

Uzm. Dr. Kaşıkcı ayrıca, nezle ve gripte ilaç kullanımının sınırlı olduğu, bunun yerine istirahat, bol sıvı ve meyve tüketiminin ilaç kullanımından daha faydalı olduğunu vurguladı.

Bursa Türkiye Ortalamasının Altında

Bursa’da tüm ilçelerde antibiyotik reçete edilme oranlarında önemli düşüşler olduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Bu kapsamda en büyük düşüşü Gürsu ilçemiz gerçekleştirdi. 2013 yılında yüzde 34,44 oranı ile en Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan ilçe, 2019 yılının 8 aylık ortalama verilerine baktığımızda yüzde 23,36 seviyelerine geriledi. Bunun yanında çalışmaların yoğun olarak sürdürüldüğü Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım gibi merkez ilçelerimizde yaklaşık yüzde 6’lık düşüşler mevcut. İlimiz genel itibariyle antibiyotik reçete edilme oranlarında Türkiye ortalamasının altında yer alıyor.  Antibiyotik tüketim oranlarını daha da aşağı seviyelere çekene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz  ” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.