Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu virüse dikkat!

Özel Dünyam Hastanesi Dahiliye doktorlarından Uzm. Dr. Mesut Polat, Zika virüsünün son yollarda yayılmaya başlayan bir hastalık olduğunu söyleyerek, hamile kadınlarda küçük kafalı bebeklerin doğumuna yol açtığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2016 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2016 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bu virüse dikkat!

 

Son yıllarda yayılan Zika virüsü hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Mesut Polat, virüsün 1947 ilk olarak Güney Afrika’da maymunlarda görüldüğünü ve daha sonra insanlarda da tespit edildiğini söyledi. Polat, “Zika virüsü son zamanlarda endişeli bir şekilde bütün dünyada yayılmaya başlayan bir hastalık. Bu ilk defa 1947’de Afrika Uganda’da Zika Ormanları’nda maymunlarda tespit edilmiş. Fakat uzun yıllar sonra insanlarda da bunun hastalık yapılabileceği görülmüş, son bir yıl içerisinde Brezilya’da başlamak üzere Zika hastalığı yayılma göstermiştir. Şimdi sadece Brezilya’da değil Orta Amerika ve Afrika ülkelerinde Zika virüsünün yayıldığı tespit edilmiştir” dedi. Grip hastalığının belirtileriyle benzerlik gösterdiğini vurgulayan Polat, virüsün sadece sivrisinek ısırmasıyla geçmediğini kan ve cinsel yolla da insana bulaşabileceğini ifade ederek, “Bu Zika virüsü insanlarda ateşli bir hastalık yapmakta, önceleri sadece sivrisinek ısırmalarıyla geçtiği zannediliyordu, son zamanlarda yapılan araştırmalarda kan ve cinsel yolla da bulaşabileceğini tıp dünyası gösterdi” ifadelerini kullandı.
 

“TÜRKİYE İÇİN ŞİMDİLİK PROBLEM YOK”
Şuan için Türkiye’yi tehdit edecek bir durum olmadığını ancak tedbirlerin alındığını aktaran Polat, “Türkiye için bir problem yok. Ancak bilindiği üzere milletler arası uçakla denizaşırı yerlere gidebilme imkanı ve bu mikrobun taşınması Sağlık Bakanlığımızı harekete geçirmiş bulunuyor. Hastanemize de Sağlık Müdürlüğü’nden gelen ikaz yazılarında Zika virüsü ile ilgili tedbir almamız gerekiyor. Bu hastalık son 1 yıl içerisinde Güney Amerika ve Afrika’dan Orta Avrupa ülkelerine ve Asya’ya sıçradı” diye konuştu.

“KÜÇÜK KAFALI BEBEKLERİN DOĞMASINA NEDEN OLUYOR”
Zika virüsünün en çok hamile kadınları etkilediğini dile getiren Uzm. Dr. Mesut Polat; “Zika virüsünün yapmış olduğu hastalık en çok gebeleri etkiliyor. Anne karnında bebek ölümlerine ve küçük kafalı bebekler meydana gelmesine sebep oluyor. Bebeklerin ölümleri sebebiyle Peru, Şili ve Brezilya’da kırmızı alarm verilmiş durumda ve binlerce yeni doğanların öldüğü belirtiliyor. Bu hastalığın belirtileri, ateşli kas ağrıları, döküntüler, halsizlik, yorgunluk ve kusma ile seyreden bir virüs hastalığı” şeklinde konuştu.
Alınacak tedbirleri sıralayan Polat, “Şehirlerarası seyahatlere hamilelerin çıkarken dikkatli olmaları, orta Amerika ve Afrika ülkelerine bir müddet gitmemeleri sayılabilir. Şuanda hızlı bir şekilde bu hastalığa karşı aşı aşı çalışmaları başlatılmış durumda. Henüz bu hastalığın kesin tedavisi tespit edilmiş değil” dedi. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.