Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Boğulmuş Fıtık Tehlikesine Dikkat

Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, karın ön duvarında yaşanan fıtıkların tümünde fıtık kesesinin içerisine bağırsakların girerek boğulmasının yaşam riski içerdiğini, yaşanan bu olayın...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, karın ön duvarında yaşanan fıtıkların tümünde fıtık kesesinin içerisine bağırsakların girerek boğulmasının yaşam riski içerdiğini, yaşanan bu olayın fıtık olgularında görülebilecek en tehlikeli durum olduğunu söyledi.
Karın ön duvarında gelişen fıtıkların doğuştan veya sonradan oluştuğunu bildiren Prof. Dr. Emin Ersoy, doğuştan itibaren görülen fıtıklardan en sık görülen ikisinin göbek ve kasık fıtıkları olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Ersoy, "Göbek fıtıkları çocuklarda görüldüğünde bir kısmı 1-2 yıl içerisinde kendiliğinden kapanabiliyor. Erişkin hastalarda ise kapanmıyor. Çocuklar, gerek görülen durumlarda kapanmayan göbek fıtıkları nedeni ile ameliyat edilebilir. Sonradan oluşan erişkin hastalarda göbek fıtığının tek tedavisi cerrahidir. Eğer tedavi edilmezse gittikçe büyür ve karmaşık hale gelebilir” dedi.
Prof. Dr. Emin Ersoy, kimi zaman açık ameliyat sonrasında yara yerinden oluşan kesi fıtıkları yaşanabildiğini, ameliyat sonrası sağlıklı iyileşen bir kesi yerinde fıtık görülme oranının yüzde 1-2 iken, yara yerinin iltihaplanması durumunda bu oranın yüzde 30-40’a kadar çıktığını ifade etti. Ersoy, kasık fıtıkları ile ilgili şunları söyledi:
“Karın ön duvarında görülen kasık fıtıklarında korkulan, fıtık kesesinin içerisine bağırsakların girerek boğulmasıdır. Bu durum fıtıklarda görülebilecek en tehlikeli durumdur. Bağırsağın fıtık kesesinin içerisine girmesi durumunda bunun acil olarak doktor tarafından acilen içeri itilerek veya bu işlem yapılamaz ise cerrahi olarak içeri yerleştirilmesi gerekir. Bu tedavinin yapılmaması durumunda bağırsağın kan dolaşımı bozulup delinir ki, bu da yaşamı tehdit eder. Bu nedenle karın ön duvarında büyüyüp küçülen ve ağrıyan bir kitle olarak başlayan fıtık fazla ilerlemeden ameliyat edilmelidir.”
Ersoy, yaşlı hastalarda aniden belirginleşen fıtıklarda karında basıncı artıran, prostat büyümesi, kalın bağırsak kitleleri, karın boşluğu kitleleri, kabızlık gibi nedenlerin vakit kaybedilmeksizin araştırılarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Bu gruptaki hastalarda karın boşluğu kanserlerinin görülebildiğini belirten Prof. Dr. Ersoy, fıtığın sadece onarılıp geçilmemesi, sebebinin araştırılması gerektiğini de bildirdi.
Cerrahi tedavinin erişkin hastalarda görülen bütün fıtıkların tedavisinde tercih edildiğini anlatan Prof. Dr. Emin Ersoy, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Cerrahi yöntemin ne şekilde tercih edileceği hastanın durumuna göre doktor tarafından belirlenmelidir. Tek taraflı bir kasık fıtığında açık yamalı bir yöntem genellikle tercih edilirken, iki taraflı kasık fıtıkları ve tekrarlamış olanlarda laparoskopik yöntemi önermekteyiz. Korseler, kasık bağları gibi yöntemler fıtığı tedavi etmedikleri gibi ameliyatı da güçleştirdiğini unutmayalım.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.