Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böbrek Hastalarına Ramazan Uyarısı

Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Doç. Dr. Nihal Özkayar, Ramazan Ayı Nedeniyle Uyarılarda Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Böbrek Hastalarına Ramazan Uyarısı
Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Nihal Özkayar, Ramazan ayı nedeniyle uyarılarda bulundu.
Ramazan ayı ile birlikte böbrek hastalarının ‘biz böbrek hastasıyız oruç tutabilir miyiz’ sorusuyla sıkça karşılaştıklarını dile getiren Doç. Dr. Nihal Özkayar, böbrek hastalarının hastalığın evresi, yan hastalıklar ve kullanılan ilaçlara göre erken dönemde bir böbrek hastalığı var ise oruç tutup tutmayacağına hekimiyle görüşerek karşılıklı olarak karar almaları gerektiğini söyledi.
Böbrek hastalarının kronik böbrek rahatsızlığı, böbrek nakli olanlar ve diyaliz hastaları gibi farklı gruplara ayrıldığını dile getiren Doç. Dr. Özkayar, kronik böbrek rahatsızlığı bulunan hastalar 5 evre altında incelendiklerini, üçüncü evreden itibaren hastaların böbreklerinin yüzde 50’sinin çalışmadığını söyleyebildiklerini belirterek, evre 1-2’deki hasta grubunda böbrek çalışması biraz sorunlu olsada idare edebildiğini ifade etti.
Bu evredeki kalıcı böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların hekimiyle görüşerek Ramazan ayında oruç tutup tutamayacağına karşılıklı karar vermeleri gerektiğini dile getiren Özkayar, “Oruç tutmayı arzu eden hastalarımız hekimleriyle görüştükten sonra birkaç gün oruç tutup sonra tekrar doktoruna gelerek testlerini yaptırıp böbreklerinde bir bozulma olup olmadığı, hastalığının ilerleyip ilerlemediği konusunda yapılacak testler sonucunda oruca devam edip etmeyeceği konusunda hastaya bilgi verilebilir. Ama evre 3 dediğimiz böbreğin yarısı ve daha fazlasının çalışmadığında ise hastanın oruç tutması çok tercih ettiğimiz bir durum değil. Çünkü 15 ila 17 saat susuz kaldığı için vücudumuz bundan böbrek olumsuz etkileniyor. Hasta susuzluğunu iyi kontrol edemez, yeterli sıvı alamazsa bu böbrek hastalığı kesin olarak ilerleme riskine sahip. Evre 3’ten itibaren hastaların genellikle oruç tutmasını onaylamıyoruz” diye konuştu.
Böbrek nakli olan hastaların hangi evrelerde olursa olsun oruç tutmalarının nefrologlar tarafından onaylandığını anlatan Doç. Dr. Nihal Özkayar, “Böbrek nakli hastaları ise düzenli aralıklarla ilaç kullanmak durumundalar. Bu ilaçları düzenli olarak almazlarsa böbrek atma riskine sahip. Bu nedenle böbrek nakli hastalarında oruç tutmak riskli ve onay veremiyoruz. Hemodiyaliz hastaları bu hastaların genellikle idrarları olmuyor. Aldıkları suyu vücuttan atamıyorlar. Bu hastalarda genellikle tansiyon veya şeker hastalığı görülüyor. Bu hasta grubunda da oruç tutmayı çok onaylamıyoruz” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.