Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bijuterilerde Satılan Güneş Gözlükleri “Oyuncak”

Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu, bijuterilerde ve aksesuarcılarda satılan güneş gözlüklerinin ‘oyuncak ürün’ olarak satıldığını söyledi.Ali Mutlu yaptığı açıklamada, her güneş gözlüğünün gözleri...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2016 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2016 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bijuterilerde Satılan Güneş Gözlükleri “Oyuncak”
Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu, bijuterilerde ve aksesuarcılarda satılan güneş gözlüklerinin ‘oyuncak ürün’ olarak satıldığını söyledi.
Ali Mutlu yaptığı açıklamada, her güneş gözlüğünün gözleri zararlı ışınlardan korumadığını, çok ucuz fiyatlara satılan güneş gözlüklerinin ultraviyole (UV) ışınlarından koruma özelliğinin bulunmadığını belirterek, o gözlüklerin ‘oyuncak malzemesi’ olarak ithal edildiğini kaydetti.
“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ AKSESUAR DEĞİL, BİR SAĞLIK ÜRÜNÜDÜR”
Güneş gözlüğünün bir aksesuar olmadığının altını çizen Başkan Ali Mutlu, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değildir. Gözümüzü koruyan bir sağlık ürünüdür. Güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan bir ürün olduğu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olduğundan bugün optik mağazalarının haricinde giyim mağazaları, bijuteriler, pazarlar, takı satış yerleri, seyyar satıcılar tarafından da satılabiliyor. Bu tür gözlüklerin güneş gözlüğü özelliği yoktur. Güneş gözlüklerinin gözlerimizi koruması için UV ışınlarını koruma özelliğine sahip optik bir camının olması lazım. Optik cam özelliğindeki bir güneş gözlüğü de bugün en asgari fiyatla 150 liradan başlıyor. 150 liradan başlamayan ya da optik mağazalarında satılmayan gözlük ürünlerinde UV koruması olmadığından gözleri güneşten korunmadığı gibi zarara da uğratabilir. Renkli gözlük demek güneşten korur anlamına gelmez. Renkli olan güneş gözlükleri sadece atmosferin rengini değiştirir. Ama UV korumalı gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan korurlar” dedi.
“AKSESUAR MAĞAZASINDAN YA DA BİJUTERİDEN ALDIĞINIZ GÖZLÜKLER OYUNCAK MALZEMESİ”
Optikçilerden alınmayan gözlüklerin oyuncak malzemesi veya iş kıyafeti olarak ithal edildiğini vurgulayan Ali Mutlu, “Göz sağlığımızı düşünüyorsak UV korumalı bir güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı optik unvanlı mağazalardan alınacak gözlükler sağlık için önemlidir. Aksesuar mağazasından ya da bijuteriden aldığınız gözlükten fatura isterseniz eğer size güneş gözlüğü faturası veremezler. Onlar, gözlük olarak ithal edilmiyor. Onlar oyuncak malzemesi olarak ithal ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı oldukları için oyuncak ya da iş üniforması olarak ithal ediyor. O gözlüklerin, gözlük özelliği bulunmuyor. Bu gibi yerlerde satılan güneş gözlüklerinde gözlük özelliği olmamasının yanı sıra gözü bozan etkenleri vardır. Bu gözlüklerin odağı yok, merceği yok, merkezlemesi yok, UV özelliği yok. Bunlar gözlük değil, oyuncak statüsüne giriyor. Vatandaşları bu gözlüklerden almamaları konusunda uyarıyorum” diye konuştu.
“MARKA DEĞİL YÜZE OTURAN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALINMALI”
Sadece markaya bakılarak güneş gözlüğü alınmaması gerektiğini dile getiren Mutlu, “Bizim gibi optik mağazalarında satılan ürünlerde 2 yıl garanti var. 2 yıl garanti yanında optik ürün satmamız için Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alıyoruz ve 6 ayda bir bakanlık tarafından denetleniyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile de satış anlaşması yaptığımızdan dolayı onlar da bizi 6 ayda bir denetliyor. Bizim güneş gözlüklerimizin, bijuterilerde satılan güneş gözlüklerinden farklı olmasının sebebi, biz bu gözlükleri optik ürünü olarak satıyoruz. Bizim zaten pazardan alınan gözlükleri satmamız kanunen yasak. Vatandaşlar, güneş gözlüğü alırken göz çukurunu rahat dolduran, güneş ışığının göze girmesini engelleyen güneş gözlüklerinden alması lazım. Marka seviyorlar diye yüze tam oturmayan gözlüklerin alınması doğru bir olay değil. Herkesin yüzü ve göz çukuru farklıdır. Herkesin kendi yüzüne uygun güneş gözlüklerini alması gerekir. Bugün bir güneş gözlüğü indirime dahi girmiş olsa 100 liranın aşağısına düşmemesi gerekiyor. Pahalı gözlüklerde özelliklerine göre değişiyor. 7-8 bin liraya kadar çıkan gözlükler var. Cam kalitesi olarak standart bir gözlük 300 liraya çok rahat şekilde bulunabilir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.