Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beyni sıfırlamak mümkün mü?

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, TMS, tedavisiyle beyinde yer işgal eden ve düşünce kıvraklığına engel olan zararlı ya da lüzumsuz kayıt dosyalarının da silinebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Beyni sıfırlamak mümkün mü?

REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Beyinde milyarlarca hücre vardır. Ve her hücre bir bilgisayar gibi, birbirleri ile karmaşık bir iletişim ağı ile haberleşmektedir. Hülasa insan beyini milyarlarca bilgisayardan müteşekkil dev bir network gibidir. Bu hücreler arası iletişim ve yorumlar henüz tam olarak çözülemeyen mikromoleküler biyolojik ajanlarla gerçekleşmektedir. Hücreler arasındaki mikromoleküler dengesizlikler depresyon, obsesyon ve panik ataktan tutun da unutkanlık, parkinson ve baş ağrısına kadar birçok nöropsikiyatrik hastalıklara neden olmaktadır. TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) vurumları, elektomıknatısların ürettiği manyetik darbeler neticesinde aynen bir ses ekosu misali hücreleri baştanbaşa resetleyerek, moleküler dengesizliği ortadan kaldırıp, hastalıkları düzeltmektedir” dedi.

İNSAN BEYNİ ÇOK DOLARSA NE OLUR?
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, insan beyninin, bilgisayarlara çok benzediğini belirterek, “Nasıl ki, bilgisayar hard diskleri lüzumlu lüzumsuz birçok veri ve belge ile doldurulduğunda zamanla bilgisayar yavaşlıyor ve hata veriyorsa, aynı insan beyni de öyledir. Mazide kalmış birçok acı hatıra, üzüntü, stres ve korkular beyinde saklanmakta ve çoğu zaman bunların farkında olmamaktayız. Meşhur bir söz vardır; ‘’Allah affeder ama sinirler asla’’ bu söz çok doğrudur. Geçmişte yaşanan birçok hatırayı beyin depolamaktadır. Ve beyin yerli yersiz birçok kayıtla dolmakta, eğer boşaltılamassa beyin yorgunluğu ve durgunluğu gelişmektedir. Bu durumda unutkanlık ve hafıza bozuklukları kaçınılmazdır. Ayrıca konular ve olaylar arası kooperasyon ve bilişsel yorumlama da sağlıklı yapılamayacağı için yaşam için gerekli olan doğru sentez ve analizler de yapılamaz. Bu ise topyekûn bir performans düşüklüğü ve başarısızlık getirir. Bu nedenle dünya da önemli firma yöneticileri ve CEO’lar muhtelif aralıklarla mesela birer ay ara ile TMS seansları alarak beyinlerini zinde ve enerjik tutmaktadırlar.

TMS uygulamasının sadece depresyon değil, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, felç, alzheimer gibi hastalıklarda ve daha bir çok nöropsikiyatrik bozukluklarda başarıyla kullanılmaktadır” diye konuştu.

BEYİN ZAMANLA YAVAŞLAYABİLİR Mİ?
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bilincin önemsiz bularak geriye attığı bu kayıtlar, net hafıza da olmadıkları halde geri planda tutulur ve boş yere yer işgal ederler. Böylece genel bir zihinsel durgunluğa neden olurlar. Ancak şunu söyleyelim ki esas olan yeni hafıza kayıtlarında ki süratlilik ve performanstır. TMS yeni şeyler öğrenmede ve bunların kayıt altında tutulmasında kıvraklık ve süratlilik sağlar, kalıcı olmasını temin eder. Zaten bu sebepten alzheimer ve diğer demansiyel sendromların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Acı veren kötü hatıralar silinebilir mi?
TMS’nin bir diğer faydası da, geçmişte yaşanmış ve yoğun olarak kayıtlandığı için sürekli bilinci rahatsız eden üzücü ve acı veren hatıraları, sürekli bilince gelmekten uzaklaştırması ve bu istenmeyen olaylar hatırlandığı halde acı vermez hale getirilmesidir. Kişi üzücü olayları hatırlar, bilir ama artık bilinci rahatsız etmez duruma geldiği için acı çekmez olur. Böylece geçmişte yaşanan ve bilinçli ya da bilinçaltı anksiyete oluşturan hatıralar, kişiyi rahatsız etmez olur. Bu nedenle TMS, birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde her geçen gün daha bir önem kazanmaktadır. Özellikle ilaçlara cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen depresyon ve panik atak hastalarına, TMS’yi şiddetle önermekteyiz. Literatürde ilaçlara dirençli birçok hastanın TMS ile düzeldiğine dair sayısız örnek vardır. Ayrıca hamile olan ya da emzirme döneminde olup ilaç kullanması sakıncalı olan bayan hastaların güvenle kullanabileceği bir tedavi yöntemidir. Amerikan ilaç ve gıda dairesi (FDA) depresyon ve benzeri durumlarda TMS’nin güvenle kullanılmasına onay vermiştir.

BEYNİ TAMAMEN SİLMEK YA DA FORMATLAMAK MÜMKÜN MÜ?
Hayır, beyni tamamen bir bilgisayar hardiskini silmek gibi silemeyiz. Zaten bu mümkün olan bir durum değildir. Aslında silmekten kasıt, tamamen beyni boşaltmak değil, beyni tazelemek yani resetlemektir. Kişiyi çok rahatsız eden travmatik hatıralar tamamen silinemez ama bu hatıraların kişiyi rahatsız etmesinin önüne geçilebilir. Bu alanda en çok kullanılan tedavi TMS uygulamalarıdır. Ancak EMDR terapi teknikleri ve hipnoz uygulamaları da işe yarayabilir. Ancak burada şunu hatırlatalım ki, hipnoterapide, hipnoz yapan kişi mutlaka güvenilir, psikoanalitik müdahaleyi bilen işinin ehli bir doktor olmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen olumsuz tablolar ve yan etkiler ortaya çıkabilir.” 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.