Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, beslenmenin, vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda alması için bilinçli yapılması gerektiğini ancak beslenme ile ilgili doğruluğu olmayan...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, beslenmenin, vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda alması için bilinçli yapılması gerektiğini ancak beslenme ile ilgili doğruluğu olmayan pek çok bilginin kulaktan kulağa dolaşarak kişilerin yanlış, yetersiz ve düzensiz beslenmesine sebep olduğunu bildirdi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, yeterli ve dengeli beslenmek, metabolizmayı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için öğün atlamamak gerektiğini belirterek, ara öğünlerle desteklenmeyen bir beslenme programı sonucunda metabolizma hızının düştüğünü, aşırı açlık dolayısıyla bir sonraki öğünde fazla miktarda besin tüketimi gerçekleştiğini, böylelikle kilo vermenin güçleşeceğini ifade ediyor.
Karbonhidratların vücudumuz için temel enerji kaynağı olduğunu söyleyen Dyt. Çisem Gündüz, “Gün içinde yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında kaslar beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. Kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine lif içeriği yüksek, sağlık açısından daha faydalı olan kompleks karbonhidratlar tercih etmek gerekiyor. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, kinoa veya karabuğdayı tercih etmek sağlık açısından daha yararlı” dedi.
HIZLI VERİLEN KİLOLAR HIZLICA GERİ ALINIYOR
Diyet yapanların en büyük şikayeti diyete karşı dirençli duramamak oluyor. Bu yüzden de çare kısa zamanda hızlı kilo verdiren şok diyetlerde aranıyor. Dyt. Gündüz, bu diyetlerin zararını şöyle açıklıyor:
“Kısa süreli şok diyetlerle hızlıca verilen kilolar ilk anda mutluluk veriyor. Fakat belli bir zaman sonra kilo verme duruyor. Bu durum insanı umutsuzluğa ve beraberinde aşırı yemek yemeye itiyor. Bu yüzden kısa süreli şok diyetler yerine kişiye özel en uygun beslenme programı hazırlamak için bir diyetisyene danışmak gerekiyor.”
Kepek, çavdar gibi tahıllarla yapılan ürünlerin kalori değerlerinin buğdaya göre daha düşük olmadığını söyleyen Dyt. Çisem Gündüz, “Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynı ancak besleyici değerleri farklı oluyor. Bir ürünün kepekli olması onun lif; yani posa içerdiğinin kanıtıdır. Kepekli ürünler şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için daha sağlık açısından daha yararlı” diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, günlük kan şekeri düzenini sağlamak için gece ara öğününün yatmadan yaklaşık 2 saat önce tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.