Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bel Fıtığı Ameliyatında Uygulanan Yeni Teknikler

Uzmanlar, bel fıtığı ameliyatlarında uygulanan açık cerrahi ve mikrodiskektomi yöntemlerinin dezavantajlarının azaltılması amacıyla minimal invaziv teknikler geliştirildiğini söyledi.Aneztezi Reanimasyon ve Algoloji Uzmanı Dr. İsmail Gökyar...

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanlar, bel fıtığı ameliyatlarında uygulanan açık cerrahi ve mikrodiskektomi yöntemlerinin dezavantajlarının azaltılması amacıyla minimal invaziv teknikler geliştirildiğini söyledi.
Aneztezi Reanimasyon ve Algoloji Uzmanı Dr. İsmail Gökyar ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Karaemioğulları, tam kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdiler. Bel fıtığı ameliyatlarında uygulanan açık cerrahi ve mikrodiskektomi yöntemlerinin dezavantajlarının azaltılması amacıyla minimal invaziv teknikler geliştirildiğini kaydeden uzmanlar, "Bahsedilen sorunların en aza indirildiği yöntem ise tam kapalı bel fıtığı ameliyatıdır (Perkütan Transforaminal Endoskopik Diskektomi). Aslında geçmişi 30 yıl öncesine dayanan bu teknik, yaygın kullanıma son 10 yılda girmiştir ve günümüzde Kore, Almanya ve Amerika gibi ülkelerde bazı merkezlerde çok sayıda hasta bu teknikle opere edilmektedir. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı ciltte 0.5 cm’lik bir kesiden yapılır. İşlem lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyatta teknolojik alt yapının çok iyi olması gerekir, çünkü işlem kapalı yapıldığından radyolojik ve endoskopik görüntüleme sistemlerinin yüksek kalitede olması şarttır. Cilt kesisinden sonra radyolojik görüntüleme altında bir iğne ile diske ulaşılır, sonrasında disk, radyo-opak bir madde ve daha sonra problemli diski endoskopik çıkarımda belirleyecek bir başka boya ile boyanır. Bu teknik sayesinde diskin sadece fıtıklaşmış parçası tanınır ve çıkarılır. İşlemin uygulanacağı tüp ve kamera, omurgada var olan anatomik boşluklarda ilerletilir ve fıtıklı bölgeye hiçbir dokuya hasar vermeden ulaşılır" dediler.
"KİLOLU HASTADA DA UYGULAMA ZORLUĞU YOKTUR"
Cerrahi işlemin endoskopta bulunan kanalın içinden ve kamera ile kontrolünün yapıldığını belirten Dr. Gökyar ve Doç. Dr. Karaemioğulları, "Hastalar ameliyathaneyi ağrısız bir şekilde terkeder, aynı gün yürür ve genellikle akşamında taburcu olur. Ağır iş dışında işe dönüş süresi 3, 5 gündür. Tüm bel fıtığı hastalarının yüzde 60-70’inde uygulanabilen bu teknikte açık cerrahide endişelenilen kilolu hastada da uygulama zorluğu yoktur" ifadesini kullandılar.
"TAM KAPALI BEL FITIĞI AMELİYATI SAĞLIKLI DOKULARIN KESİLMEDİĞİ BİR SEÇENEKTİR"
Tüm cerrahi işlemlerde amacın hasarlı dokuyu tedavi ederken sağlıklı dokuyu korumak olduğunu belirten uzmanlar şu bilgileri aktardılar:
"Tam kapalı bel fıtığı ameliyatında anatomik boşluklar kullanılarak hasarlı dokuya ulaşıldığından, çevre sağlıklı dokulara hasar verilmez. En az hasarla fıtığın çıkartılabilmesi, iş güç kaybının en aza indirilmesi, ameliyat sonrası hastanın ağrısının hızla azalması ve hızla günlük hayatına başlayabilmesi bu tekniğin önemli avantajlarıdır. Sonuç olarak tam kapalı bel fıtığı ameliyatı teknik olarak sağlıklı dokuların kesilmediği ve dolayısıyla buna bağlı olarak operasyon sonrasındaki beklentilerin çok daha iyi olduğu bir seçenek olarak değerlendirilmektedir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.