Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bel fıtığı ameliyatı kararı verildiyse

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Önal,

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2016 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2016 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bel fıtığı ameliyatı kararı verildiyse
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Önal, pek çok kişinin günlük hayat kalitesini düşürerek hareketlerini kısıtlayan bel fıtığının günümüzün en yaygın sorunlarından biri olduğunu, medikal yöntemlerle geçmeyen fıtıklarda cerrahiye başvurulması gerektiğini söyleyerek cerrahide kullanılan mikrodiskektomi ile iyileşme sürecinin oldukça kısaldığını, komplikasyon risklerinin de önemli oranda düştüğünü ifade etti.
Günümüzde en sık görülen sorunlardan biri olan bel fıtığı rahatsız lığı ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Bülent Önal, “Bel fıtığı, omurlar arasında yastık işlevi gören disklerin ortasındaki annulusfibrosus denilen sağlam dış tabaka ile çevrili jelimsi yapının su içeriğini kaybetmesiyle oluşmaya başlıyor. Su içeriğini kaybeden yapının omurlar arasındaki tampon görevini yerine getirememesi sonucunda dış tabakada oluşan çatlaklardan jel dışarı çıkıyor. Böylelikle ortaya çıkan bel fıtığına, ağır kaldırma, yaşlanma, postur değişiklikleri, aşırı kilo alma veya verme ve travma gibi faktörler yol açıyor” dedi.
Omurgada skolyoz gelişebiliyor
Fıtıklar en sık bel omurlarında ve özellikle beldeki son iki diskte ortaya çıkıyor. Beldeki disklerin kökleri bası altında kalıyor ve siyatik siniri oluşarak ağrılara neden oluyor. Doç. Dr. Bülent Önal, “Sinir kökü sıkışması ile beraber sırtta omurganın yanında yer alan kaslar refleks olarak kasılıyor ve spazm içine giriyor, bu aslında vücudun koruyucu bir mekanizması ise de spazmdan dolayı belde hareketle artan ağrılar oluşuyor. Hatta kas spazmı nedeniyle omurgada skolyozda gelişebiliyor” diye belirtti.
Bacak ağrısı ve uyuşukluk ile kendini gösteriyor
Doç. Dr. Bülent Önal, sinir kökü sıkışmasının çeşitli derecelerdeki bulgu ve belirtilerini ise; Bacağa yayılan ağrı, öksürme, ıkınma ve hapşırmada artan ağrı, ayakta durma, oturma veya yatma gibi herhangi bir pozisyonda uzun süre kaldıkça artan ağrı, vücudun ağrıyı hafifletmek için refleks olarak karşı tarafa eğilmesiyle oluşan eğrilik (skolyoz), sıkışan sinir kökünün beslediği alana uyan bölgede uyuşukluk gibi duyu değişiklikleri, sıkışan sinir kökünün seviye ve tarafına göre sağ veya solda ayak, parmaklar veya bacakta ortaya çıkan kuvvetsizlik, reflekslerde azalma, kaybolma gibi değişiklikler şeklinde anlattı.
İyileşme süreci ciddi oranda kısalıyor
Her bel fıtığı tedavisinde ameliyat şart değil. Ameliyat kararı, hastalığın seviyesine göre alınıyor. Doç. Dr. Bülent Önal, ameliyat gerektiren bel fıtıklarında etkili cerrahi tedavi yöntemi mikrodiskektemi hakkında şu bilgileri verdi:
“Bel fıtığının seviyesine göre belin orta hattında ortalama 1.5-2 santimlik çizgiden girilerek fıtık üzerindeki kemiğe ufak bir pencere açılıyor ve sinir kökü kenara itilerek özel aletlerle fıtık dokusu temizleniyor. Bel fıtığı cerrahisi işlemi yaklaşık 30 dakika sürüyor. Küçük bir ameliyat yarası ile ameliyat alanında kişinin çevre doku ve kaslarına minimal zarar verilmesi nedeniyle iyileşme sürecini oldukça kısaltan yöntem, komplikasyon risklerini de ciddi oranda düşürüyor.
1 gün sonra taburcu olunuyor
Ameliyat sonrasında yara olan alan içeriden dikildiği için dışarıdan sadece ufak bir çizgi izleniyor. Kişiye taburcu edilmeden önce yapılan pansuman dışında başka bir müdahalede bulunulmuyor. Yaranın içeride olması nedeniyle kişi banyo yapmak için uzun süre beklemek durumunda kalmıyor. Genellikle operasyondan 1 gün sonra taburcu edilen kişiler, 1 haftalık istirahat sonrasında normal hayatına dönebiliyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.