Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bebeğiniz nasıl doğmak istiyor

Bebeğin Rahimde Aldığı Pozisyonun Onun Duruşunu Belirlediğini Söyleyen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “gebelik Süreci Bitti Ve Anne Olmaya Hazırsınız. Bebeğinizin Doğumuna 3-4 Hafta Kaldığı Son Günlerdesiniz. Onu Hissediyor, Her Hareketi Sizi Mutlu Ediyor Ve Her Kontrole Doktorunuza Sevinçle Gidiyorsunuz. Anne Olduğunuzu Öğrendiğiniz İlk Günden İtibaren Normal Doğum İstemiştiniz. Bebeğinizin Doğum Sürecini Yönetmek, Onu Teninizde Hissetmek, İlk Olarak Görmek Hep Hayalinizdi. Ancak Aylar Geçti Doğum Yaklaştı Ama Bebeğiniz Normal Doğum İçin Uygun Pozisyonda Olmayabilir. Bebeğin Rahimde Aldığı Pozisyon Onun Duruşunu Belirler” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bebeğiniz nasıl doğmak istiyor
Bebeğin rahimde aldığı pozisyonun onun duruşunu belirlediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “Gebelik süreci bitti ve anne olmaya hazırsınız. Bebeğinizin doğumuna 3-4 hafta kaldığı son günlerdesiniz. Onu hissediyor, her hareketi sizi mutlu ediyor ve her kontrole doktorunuza sevinçle gidiyorsunuz. Anne olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren normal doğum istemiştiniz. Bebeğinizin doğum sürecini yönetmek, onu teninizde hissetmek, ilk olarak görmek hep hayalinizdi. Ancak aylar geçti doğum yaklaştı ama bebeğiniz normal doğum için uygun pozisyonda olmayabilir. Bebeğin rahimde aldığı pozisyon onun duruşunu belirler” dedi.
Op. Dr. Aslı Alay, “Rahim ağzına yerleşim gösteren vücut bölümü bebeğinizin gelen kısmını gösterir. Bebeklerin yüzde 96’sı baş ile doğum kanalına girer. Bu şekilde doğum kanalına giren bebeğiniz kafa çaplarından en küçüğü ile bu girişini yapar. Normal dışı geliş ve duruş doğum eyleminin uzamasına, zorlu ve müdahaleli doğumlara yol açmaktadır. Bazı durumlarda rahimde yapısal sorunlar, bazen de bebekle ilgili sorunlar nedeni ile miniğiniz doğum kanalına başı ile gelmeyebilir. Rahim yapısında büyük bir miyom, doğuştan şekil bozuklukları, rahim içi yapışıklıklar, üç ve daha fazla gebelik geçirmek anne kaynaklı nedenlerdir. Bebek kaynaklı nedenler ise çoğul gebelik, iri bebek, suyun fazla olması, plesantanın yerleşim anomalileri sayılabilir” diye konuştu.
Op. Dr. Alay, bebeğin doğum kanalına normal olmayan giriş şekillerini şöyle sıraladı:
“Alın gelişi; doğumların yüzde 0,2’sinde alın gelişi izlenir. Doğum sancıları ile normal doğum pozisyonuna dönüş gerçekleşemezse sezaryan ile doğum gerçekleşir. Yüz gelişi; bebek doğum kanalına yüzü ile girer. Doğum şekli çoğunlukla vajinal yolla gerçekleşir. Yüzde 12-30 kadında ise sezaryan ile doğum olur. Yan geliş; bebeğiniz doğum kanalına omuzu ile girmeye çalışmaktadır. Vajinal doğum bu geliş şeklinde mümkün değildir. Bebeğiniz uygun haftada sezaryan ile doğurtulur. Makat geliş; bebeğin popo ile gelişi olup, sıklığı yüzde 3-4’tür. Nedenleri arasında çoğul gebelik, bebekte yapısal anomaliler, erken doğum, bebeğin kilosunun çok düşük veya yüksek olduğu durumlar, daha önce makat doğum yapmak, kordonun kısa olması, rahimde şekil bozukluğu ve tümörleri sayılabilir. Makat gelişlerde vajinal doğumun getireceği yüksek riskler nedeni ile ilk doğum ve makat gelişlerde sezaryan doğum tercih edilir. Çünkü bebekte omurilikte zedelenme, iç organ yaralanması, uzun kemik kırıkları, kafa içi kanama, baş takılması, kordon sarkması kadar ciddi sorunlara yol açabilir. Annede ise vajinal doğum epizyonun uzamasına ve yoğun kanamaya yol açabilir. Tanı ultrason ve jinekolojik muayene ile tespit edilir. Amacımız bebeğin ve annenin sağlığı olduğu için de makat geliş olan ilk doğumlarda doğum şekli olarak sezaryan tercih edilir. Bebeğin ölçülerinin uygun olduğu, annenin çatı yapısının dar olmadığı, deneyimli cerrah ve hastane şartlarının uygun olduğu durumda makat bebeklerde vajinal doğum denenebilir.”
Bebeklerin doğum kanalına baş ile giremediği pozisyonlarda daha sıklıkla rastlanan kordon sarkmasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Alay, “Doğum hekimliğinde en acil durumu oluşturur. Su kesesinin açılmasıyla birlikte bebeğin doğum kanalında yerleşim gösteren kısmı doğum kanalının girişini kapatmaz ise vajinadan akan su ile birlikte göbek kordonu dışa sarkar. Kordon içindeki damarlar ile bebeği besleyen, ona kan akışını sağlayan bir yapıdır. Dışa sarkan kordon ise hem ısının düşmesi hem de damarların sıkışması nedeni ile bebeğe kan akımı sağlayamaz. Acil bir şekilde bebeğin sezaryan ile doğurtulması gerekir. Kordon sarkması özellikle ayak gelişi ve yan gelişlerde daha sık rastlanacağı için bu bebeklerin uygun zamanda sezaryan ile doğurtulması uygun yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.