Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramı sağlıklı geçirmek için altın kurallar

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Fuad Kara, Kurban Bayramı’nda Yağlı Kırmızı Etin Aşırı Tüketilmesinin Kolesterolü Ciddi Derecede Olumsuz Etkilediğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bayramı sağlıklı geçirmek için altın kurallar
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunan uzmanlar, et, şeker, tatlı, hamur işleri, baklava ve yapılan ağır yemeklerin yenilmesinin ciddi mide ve bağırsak problemleri ile şeker ve tansiyonlarda ciddi dalgalanmalara neden olduğunu bildirdi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Fuad Kara, Kurban Bayramı’nda yağlı kırmızı etin aşırı tüketilmesinin kolesterolü ciddi derecede olumsuz etkilediğini söyledi. Risk grubunda olan kalp, şeker, tansiyon hastalarının bayramlarda her zamankinden daha dengeli ve ölçülü beslenmeleri gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Kara, bayramda yapılan yemekler ile tatlıların kolesterol ve tansiyon açısından büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bayramlarda yemeklerin kırmızı et ağırlıklı olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Kara, şunları söyledi:
“Bunun yanında tatlılar, şekerler de yoğun olarak tüketilmektedir. Bu durum ani yağ ve kolesterol yükselmesine sebebiyet verebilir. Özellikle ailesinde kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar bayramlarda yemek konusunda hassas olmalıdır. Tansiyonu olan hastalar tarafından yenilen tuzlu besinler, tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, beyin kanamasını, kalp krizini ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Tansiyon hastaları gerek beslenme gerekse günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramlarda, günün belirli saatlerinde tansiyonlarını ölçmeli, ani yükselmelerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.”
"Şerbetli tatlılardan uzak durun"
Kurban Bayramı’nda beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceylan Özateş ise, bayramı sağlıklı geçirmek için günde 2 buçuk litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Güne kahvaltı ile başlanması gerektiğini ifade eden Dyt. Özateş, şu önerilerde bulundu:
"3 ana mümkünse 2-3 ara öğün ara tüketmeye gayret edin. Bayram ziyaretlerinde ikramlarda seçme şansınız var ise açık çay, 1-2 fincan kahveyi içecek olarak tercih edin. Eğer tansiyon probleminiz var ise maden suyundan uzak durun, meyve suları yerine açık çay, ıhlamur veya bitki çayları tercih edin. İkramları bol olan bayram ziyaretleri özellikle tatlı yiyelim tatlı konuşalım sohbetleri ile devam eder. Şerbetli tatlılardan uzak durup mümkün olduğunca sütlü veya meyve tatlılarını tercih edin. Kavurma, ızgara, köfte derken ister formda kalmak adına olsun isterse genel sağlık adına ölçüyü kaçırmamaya dikkat edin. Etleri pişirme şekillerine, yemeğin yanında salata tüketmeye hatta önce salata ile başlamaya dikkat edin. Sakatatlardan uzak durun. Et yemekleri yanında az yağlı, sebzeli bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği tercih edin. Tatlılar, hamur işleri, meyve suları devreye girince azalan kalsiyumun iyi kaynakları olan yoğurt, ayran, cacık tüketmeyi ihmal etmeyin. Sebze ve meyve tüketimini azaltmayın. Özellikle yeme alışkanlıkları ve ikramlar ile bozulan bağırsak hareketlerini düzenlemek için meyveleri kabukları ile tüketin. Bayram aynı zamanda 4 günlük tatili de beraberinde getiriyor. İster bayramınızı evde ister tatilde geçirin. Egzersiz için bu zaman dilimini en iyi şekilde değerlendirin. Bayramı tatilde, otel gibi yerlerde geçireceksiniz açık büfelerde kontrolü olmaya çalışın."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.