Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramdan kilo almadan çıkın

Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan Bayramı’ndan kilo almadan çıkabilmek için tüyolar verdi.Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan Bayramı öncesinde beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan Bayramı’nı ’uzaklardan gelen evlatlar, bol...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2016 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan Bayramı’ndan kilo almadan çıkabilmek için tüyolar verdi.
Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan Bayramı öncesinde beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan Bayramı’nı ’uzaklardan gelen evlatlar, bol şerbetli tatlılar, el açması börekler ile sevinç ve kahkahanın aynı sofrada buluştuğu keyifli günler’ olarak tanımlayan Zünbülcan, “Ramazanda bir ay boyunca dinlendirilmiş metabolizmaya bir anda yüklenilmesi halinde sindirim güçlüğü, mide krampları, bulantı, kusma, kabızlık, reflü gibi bayramın keyfine gölge düşüren sağlık problemleriyle karşılaşılabilir” dedi.
“Kahvaltı, Ramazandan çıkan metabolizma için önemlidir”
Bayramı keyifle geçirebilmek için beslenme tüyoları veren Zünbülcan, şunları söyledi:
“Bayram kahvaltıları kültürümüzün önemli güzelliklerindendir. Kahvaltıda doğru seçimler yapmak Ramazan boyunca dinlenen metabolizmanın yeni beslenme düzenine alışabilmesi için önemlidir. Bayram sabahı kızartılmış hamur işi, şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. İçerisine dal tarçın ile birkaç dilim limon ile beklemiş olan 1-2 bardak suyunuzun ardından yapacağınız peynir, zeytin, organik-şekersiz reçel, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı güne sağlıklı başlangıç yapmanız için yardımcı olur.”
“Porsiyonları küçültün, az ve sık beslenenin”
Bayramda porsiyon kontrolü sağlanarak 3 ana ve 4 ara öğün beslenilmesi gerektiğini kaydeden Zünbülcan, “Ara öğün ilaveli beslenme düzeni metabolizmanın canlandırılmasına katkı sağlar. Ara öğünler kan şekerinizi dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar acıkmanızı engeller. Kan şekerinin dengelenerek tatlı tüketiminden uzak kalınması bayramda göbek yağlanmasının azaltılması demektir” ifadelerini kullandı.
“Seçimlerinizle şeker dengesizliklerine ‘hayır’ deyin”
Şekerleme, çikolata ve baklava tüketiminin kan şekerini hızlı şekilde yükselttiğini dile getiren Zünbülcan, şu bilgileri verdi:
“Hızlı yükselen kan şekeri, normal seviyesine geri dönebilmek için yağ yapıcı bir hormon olan insüline ihtiyaç duyar. Yani ne kadar çok tatlı o kadar çok insülin, ne kadar çok insülin o kadar çok göbek yağı demektir. Özellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi hastalıklara sahipseniz ağır hamur tatlıları yerine taze meyve, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, light dondurmayı tercih etmelisiniz.”
Çeşitli tatlıların kalori değerleri
Bir dilim baklavanın 140 kalori, 200 gram sütlacın 285 kalori, 100 gram irmik helvasının 304 kalori, bir adet tulumba tatlısının 95 kalori olduğunu ifade eden Zünbülcan, bayram boyunca aşırı çay ve kahve tüketimi konusunda da şöyle uyarıda bulundu:
“Aşırı çay ve kahve tüketimi mide yanması, reflü gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kahve yerine midenizi rahatlatacak bitki çayları, maden suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Su bayramda doğal detoksa katkı sağlar. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayarak toksinlerin atılımını sağlar. En az 8-12 bardak su tüketmeye dikkat etmelisiniz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.