Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramda mide rahatsızlıklarına dikkat

Diyetisyen Seher Dallı, Ramazan boyu uzun süreli aç kalma döneminden sonra, bayram günlerinde normal yeme düzenine geçilip, tüketilen besin miktarında da artma eğilimi yaşandığını belirterek, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyetisyen Seher Dallı, Ramazan boyu uzun süreli aç kalma döneminden sonra, bayram günlerinde normal yeme düzenine geçilip, tüketilen besin miktarında da artma eğilimi yaşandığını belirterek, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilecek rahatsızlıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
Ramazan Bayramı arefesinde sağlıklı ve doğru beslenme yöntemlerine ilişkin bilgiler veren Bursa Özel Esentepe Hastanesi’nden Diyetisyen Seher Dallı, uzun süreli açlık döneminin yaşandığı Ramazan ayından sonra, bayramın ilk gününde hafif bir kahvaltı yaparak güne başlamanın faydalı olacağını ifade etti. Dallı, “Bayramın ilk gününde domates, salatalık, maydanoz, taze biber, çiğ sebzeler tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis, yağlı besinler ile börek gibi hamur işi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Aşırı miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması ve bağırsak bozukluklarına neden olabiliyor. Aynı şekilde fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi de kişilerde; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi rahatsızlıkları tetikliyor. Bunların yanı sıra, tansiyon yükselmesi de baş gösterebiliyor" dedi.
"Bol bol su için"
Bayram günlerinde sıvı tüketiminin bir hayli önem taşıdığını aktaran Diyetisyen Seher Dallı, “Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimi azaldığı için vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması gerekiyor. Bu açıdan günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesi de faydalı olacaktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, kuru baklagiller ve meyve tüketilmelidir. Seçici olunmalı ve her ziyaret edilen yerde verilen yiyecekler yenilmemelidir. Bu vesileyle herkesin Ramazan Bayramı’nı da en içten duygularımla kutluyorum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.