Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramda aşırı beslenmeye dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, Ramazan ayından önceki beslenme düzenine geçiş sürecinin vücut için sıkıntılar oluşturabileceğini, bu sebeple bayram süresince bilinçli beslenmenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2018 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2018 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, Ramazan ayından önceki beslenme düzenine geçiş sürecinin vücut için sıkıntılar oluşturabileceğini, bu sebeple bayram süresince bilinçli beslenmenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Ramazan ayın süresince iki ana öğüne alışan vücudun, yenilenlere dikkat edilmediği takdirde bayram sürecinde aşırı kalori yüklemesine maruz kalabileceğini belirtti.

Alınan kalorilerin enerjiye çevrilmediği takdirde yağ olarak depolanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Karataş, “Ramazan ayı süresince oruç tutan bireylerin metabolizmaları fiziksel aktivitelerin, öğün sayılarının ve yemek miktarlarının azalmasına bağlı olarak yavaşlamaktadır. Sıvı alımı da azalan bu dönemde, vücut dengeleri tamamen değişmektedir. Vücudun eski düzenine geçişi yavaş yavaş sağlanmalıdır. Bayramda aşırı yemek tüketimi bağırsak ve midede sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir ay boyunca hacmi küçülen mideye yapılan baskı reflü ataklarına, mide delinmelerine ve kan şekeri düzensizliklerine neden olabilir” dedi.

“Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin”

Bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizen Dyt. Melisa Karataş, kahvaltıda kan şekerini hızlı yükselten reçel, bal, pekmez ve beyaz ekmekten uzak durulması, gün içerisinde yeme ataklarının oluşmasını engelleyeceğini, kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinlerden de kaçınılması gerektiğini vurguladı. Karataş, “Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacaktır ve tokluk hissi verecektir” diye konuştu.

“Protein ağırlıklı beslenin”

“Günlük karbonhidrat ihtiyacımızı bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılardan ve böreklerden alacağımız için öğle ve akşam yemeklerinde protein ağırlıklı beslenmek daha uygun olacaktır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, şu bilgileri verdi:

“Ramazan ayı süresince iftar ve sahur olan iki ana öğün, bayramın başlamasıyla birlikte sabah, öğlen ve akşam olarak 3 ana ve en az 2 ara öğüne dönüştürülmelidir. Ana öğünlerin uzun süre çiğnenerek, yaklaşık 20 dakikada tüketilmesi doygunluk hissini arttırarak beynimizde oluşacak kıtlık bilincinin önüne geçecektir. Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Özellikle bayramda tatlı tüketme isteğinin önüne geçilemiyorsa, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilerek küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için de su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Şeker, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanlar ve özel diyeti olanlar ise beslenme düzenini kesinlikle bozmamalıdır.”

“Aşırı tatlı ishale neden olur”

Aşırı tatlı tüketiminin ishale neden olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, “Aşırı çikolata ve tatlı tüketiminin çocuklarda ishale ve kusmaya neden olabileceği için mümkünse yemekten sonra çocuklara meyveli tatlılar, dondurma veya puding sunmak daha yararlı olacaktır. Kilo problemi olanlar ise şerbetli tatlılardan kaçınıp diğer aparatiflerden yarım porsiyon tüketmelidir. ‘Bayram da tatlısız olmaz’ diyenler ise aldıkları kalorileri fiziksel aktivitelerini arttırarak yağa dönüşmeden yakmalıdır” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.