Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baş Ağrısı Deyip Geçmeyin

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz Doç.Dr. Yılmaz, “Anevrizmal beyin kanamasının en yaygın belirtisi, baş ağrısıdır" dedi.Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2015 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Baş Ağrısı Deyip Geçmeyin
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz Doç.Dr. Yılmaz, “Anevrizmal beyin kanamasının en yaygın belirtisi, baş ağrısıdır" dedi.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, Reşatbey Aile Sağlık Merkezi doktorları ile “Beyin Kanaması ve Anevrizma” eğitiminde bir araya geldi. Doç. Dr. Yılmaz, eğitimin amacının beyin kanaması ve anevrizmalara dikkat çekmek olduğunu belirterek, “Bu eğitimler ile doktorlarımız bu rahatsızlıkların belirtilerini bilecek ve hastaları doğru yönledireceklerdir” dedi.
Aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, beyin anevrizmalarının insan hayatını ciddi olarak tehdit eden, ölüm veya sakatlıklarla sonuçlanabilen beyin kanamalarına sebep olduğuna dikkat çekti. Beyin damarlarında baloncuk şeklindeki genişlemelerden kaynaklı rahatsızlığın çoğunlukla doğumsal malformasyon yani genetik olarak geliştiğinin varsayıldığını anlatan Yılmaz, "Bununla birlikte çeşitli enfeksiyonlar ve travmalara bağlı olarak da meydana gelebilmektedir” diye konuştu.
Anevrizmal beyin kanamasında hastaların baş ağrısından, komaya kadar farklı klinik belirtilerle genellikle acil polikliniğine müracaat ettiklerini dile getiren Doç.Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Anevrizmal beyin kanamasının en yaygın belirtisi, baş ağrısıdır. Genellikle şiddetli ve ani başlangıçlıdır. Beyin kanaması sonrası hastaların bilinçleri bozulmamışsa hekime müracaatlarında baş ağrısını; ’hayatımda şuana kadar böyle bir baş ağrısı yaşamadım’ şeklinde ifade ederler” dedi.
Anevrizma hastalarının bir kısmında ani şiddetli baş ağrısı ortaya çıkmadan yaklaşık 15-20 gün öncesinden başlayan ‘uyarıcı baş ağrısı’ diye ifade ettiğimiz baş ağrılarına sebep olabildiğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Bu sebeple baş ağrısı önemsenmesi gereken bir şikayettir. Hastaların gözden kaçmaması için, Polikliniğe baş ağrısı şikayetleri ile gelen her hasta titizlikle değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Yılmaz, Anevrizmanın Beyin ve sinir cerrahisi pratiğinde hem hasta, hem de hekim açısından tedavisi en zor hastalıkların başında geldiğini, Anevrizmaya bağlı gelişen beyin kanamalarının tüm beyin kanamalarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade etti.
İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde beyin kanaması vakalarında artışların olduğunun altını çizen Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, “Günümüzde anevrizma hastalarının tanı ve tedavisi teknolojik ilerlemelere paralel olarak, anevrizma ve beyin kanaması hastalığının ciddiyetine rağmen düşük ölüm ve sakat kalma oranları kaydedilmektedir. Beyin kanaması ve anevrizma, bilgisayarlı beyin tomografisi, beyin anjiyografisi, bilgisayarlı beyin anjiyografisi, MR anjiyografi ile kolaylıkla tespit edilmektedir” dedi.
Anevrizmanın tedavisinde izlenmesi gereken yolları sıralayan Doç. Dr. Yılmaz, “Hastaların tedavisi nörolojik durumu, anevrizma baloncuğunun lokalizasyonu ve şekli göz önünde bulundurularak öncelikle cerrahi olarak veya son yıllarda tedavide uygulamaya giren endovasküler tedavi yöntemleri uygulayarak tecrübeli nörovasküler beyin cerrahları ve girişimsel nöroradyologlar birlikteliğinde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir” diye belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.