Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz: "Ramazan’da Özellikle Bol Sıvı Tüketin"

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz, Yaz Dönemine Denk Gelen Ramazan Ayında Özellikle Oruç Tutarken Sıvı İhtiyacinin Karşılanmasının Ve İftarin Hafif Yemeklerle Açılmasının Önemine Dikkat Çekti.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2016 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 18:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz: "Ramazan’da Özellikle Bol Sıvı Tüketin"
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz, yaz dönemine denk gelen Ramazan ayında özellikle oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanmasının ve iftarın hafif yemeklerle açılmasının önemine dikkat çekti.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz, Ramazan’da beslenme ve dikkat edilmesi gereken hususları değerlendirdi. Kocaöz, yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi, az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercihlerinin sağlığı bozacağını söyledi. Oruç tutarken sağlığa dikkat edilerek ibadeti yerine getirmek için yeterli ve dengeli beslenme yapılması gerektiğine dikkat çeken Kocaöz, "Ramazan ayının yaz dönemine geldiği sıcak günlerde sıvı kaybı yüksek olduğu için, oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanması çok daha önemli olacaktır. İftar ve sahurda yeterli sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak başta su olmak üzere, ayran, taze sıkılmış meyve suları sık sık tüketilmelidir" dedi.
"İFTARI HAFİF YEMEKLERLE AÇIN"
İftara kahvaltılıklar ve çorba gibi hafif yemeklerle başlanması gerektiğini söyleyen Kocaöz, "Hafif yemeklerle başlanan iftar yemeğine 10-15 dakika sonra sebze yemeği ya da salata ile devam edilmelidir. İftarda bol kalorili besinler değil, daha rahat sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Beyin doyma emrini yemek yeme işleminden 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle iftarda çok ve hızlı yemek yerine lokmalar çok çiğnenerek yavaş yavaş yenilmelidir. Özellikle haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli yağlı ve unlu tatlılar yerine; sütlaç, güllaç, muhallebi türü sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmelidir. Aşırı gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Porsiyonlar küçültülerek beslenilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olur.Kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ayran, ıhlamur ve kuşburnu türü bitki çayları tercih edilmelidir.Eğer kabızlık sorunu yaşanıyorsa, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar, kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebze yenilmelidir. Ara öğünlerde ise ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmelidir" şeklinde konuştu.
"SAHURA MUHAKKAK KALKILMALI"
Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğünün atlanmaması gerektiğini söyleyen Kocaöz, "Sahur yapmamak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlığın bozulmasına neden olabilir. Sahurda örnek olarak şunları yiyebilirsiniz; kahvaltı tabağı (peynir, zeytin, bal, pekmez), bir adet haşlanmış yumurta, bol domates, salatalık, maydanoz, fındık, ceviz, üç dilim tam buğday ekmeği yenmelidir" dedi.
Kocaöz açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Sahurda daha tok tutacağı düşünülerek yenilen hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı besinler, yoğurt ve süt ürünleri yenilmelidir. Aşırı acıkma problemi olanlar sahurda mercimek, bulgur pilavı yemeyi tercih edebilirler. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu besinlerden uzak durulmalıdır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.