Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bahar yorgunluğuna savaş açın

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, mevsim geçişlerinin olduğu zamanlarda beslenmenin daha önemli olduğunu söyledi. Enç, "Bu dönemde kendimizi yorgun, bitkin ve enerjisi düşük hissedebiliriz. Hava bir ısınıyor bir soğuyor bu durum insanın enerjisini olumsuz etkiliyor. Bu yorgunluktan kurtulmak için beslenmenin önemini göz ardı etmemek gerekiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2017 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2017 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, mevsim geçişlerinin olduğu zamanlarda beslenmenin daha önemli olduğunu söyledi. Enç, "Bu dönemde kendimizi yorgun, bitkin ve enerjisi düşük hissedebiliriz. Hava bir ısınıyor bir soğuyor bu durum insanın enerjisini olumsuz etkiliyor. Bu yorgunluktan kurtulmak için beslenmenin önemini göz ardı etmemek gerekiyor" dedi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, soğuk havadan sıcak havalara geçilmesiyle, mevsime bağlı beslenme alışkanlıklarının değişmesinin, havadaki nem oranının artmasının bir çok kişiyi isteksizlik, uykusuzluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle karşı karşıya bırakabileceğini anlatarak, "Bahar yorgunluğu, havadaki elektrik yükünün, buna bağlı olarak pozitif ve negatif yüklü iyon artışının sinirleri etkileyerek stres seviyesini yukarılara çekmesi sonucu ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda metabolizmadaki hormonal değişimden de kaynaklanabiliyor. Alkol, çevre kirliliği, stres, aşırı kafein, sigara, düzensiz beslenme gibi etmenlerin tetiklediği bahar yorgunluğu dikkat edilmez ise yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra mide ekşimesi, mide yanması, konsantrasyon bozukluğu, tansiyon yüksekliği, adale ağrıları gibi pek çok farklı problemi beraberinde getirebiliyor" açıklamasında bulundu.

"Bahar yorgunluğunu beslenmenize dikkat ederek atlatabilirsiniz"

Bahar yorgunluğunun beslenmeye dikkat edilerek atılabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, şu önerilerde bulundu:

"Yeterli ve dengeli beslenin. Tek tip beslenmeden uzak durun. Örneğin güne mutlaka kahvaltı ile başlayın ve kahvaltıda hafif besinler seçin, öğününüzde tavuklu (ızgara) salata, ayran ve 1 dilim tam buğday ekmeği ile besin çeşitliliği sağlayabilirsiniz. Düzensiz tüketilen öğünler, uzun süren açlıklar kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabileceği için bahar yorgunluğu belirtilerini artırabilir. Yemeklerinizi az az sık sık 3 ana 3 ara öğün şeklinde tüketin. Her gün en az 30 dakika tempolu yürüyüşler yapın. Öğle öğünlerinizde et ağırlıklı, akşam öğünlerinizde ise daha hafif olması için sebze ağırlıklı beslenin. Mevsimsel değişime bağlı dolaşım problemleri yaşamamak için bol bol su tüketin. Günde en az 2 litre su için. Bu sayede hem dolaşım sisteminizi daha düzenli hale sokarsınız hem de toksinlerden kurtulmanız kolaylaşır."

"Kafein alımını en aza indirmeye çalışın"

Gün içerisinde yorgunluğu atmak, uyanık kalmak için sıkça tüketilen çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Enç, "Fazla miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabileceği için özellikle mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını en aza indirmeye çalışın. Çay, kahve, asitli içecekler gibi kafeinli içecekler yerine günde 2 fincan yeşil çay, melisa çayı gibi bitki çayları tüketebilirsiniz. Yeterli ve düzenli C vitamini alın. Bunun için de özellikle meyve ve sebze tüketimini artırın. Brokoli, ıspanak, yeşil biber, kivi, maydanoz, portakal gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.

Uykunuza önem verin. Çünkü uykusuzluk ya da düzensiz uyku kendinizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Bu nedenle her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterin. Çinko, magnezyum yorgunluğu azaltır. Bu yüzden her gün 2 adet ceviz, 6-7 adet fındık ve 1 küçük boy muz tüketin. Tatlı, hamurlu ve nişastası besinlerden uzak durun.B u besinler kan şekerini hızlı arttırıp hızlıca düşürür.İ çerisinde bolca B vitamini bulunan ve kan şekerini iyi ayarlayan kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer ekmek gibi esmer ekmek gibi glisemik indeksi düşük, posalı besinler tüketmenizde fayda var" ifadelerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.