Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Babanın Dikkati Oğlunun Böbreğini Kurtardı

İzmir’de, böbrek hastası baba Murat Filiz, hastalığının verdiği sıkıntıları ailesinden başka birisi yaşamasın diye oğluna sağlık taraması yaptırdı. Böbreğinde taş olan 8 yaşındaki Cemal, babası sayesinde kurtuldu.Filiz ailesi,...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’de, böbrek hastası baba Murat Filiz, hastalığının verdiği sıkıntıları ailesinden başka birisi yaşamasın diye oğluna sağlık taraması yaptırdı. Böbreğinde taş olan 8 yaşındaki Cemal, babası sayesinde kurtuldu.
Filiz ailesi, İzmir Üniversitesi Hastanesinde iki ay arayla iki mutluluk yaşadı. Diyaliz hastası Murat Filiz’e uygun böbrek bulundu ve yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. 8 yaşındaki oğlu Cemal Filiz ise Mini Perkütan Nefrolitotomi yöntemiyle böbreğindeki 2 santim büyüklüğündeki taştan kurtuldu.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Öztürk, “Hastamızın böbreklerinde yaptığımız tetkik sonucu 2 taş saptadık. Küçük yaşta olması ve taşların büyüklüğü nedeniyle Mini Perkütan Nefrolitotomi yöntemiyle ameliyat ettik. Başarılı bir operasyonla bu taşları çıkararak sağlığına kavuşturduk” dedi.
Mini Perkütan Nefrolitotomi yönteminin hastaya büyük rahatlık sağladığını kaydeden Öztürk, “Bu ameliyatta kesi olmadığı için iyileşme süreci çok hızlı oluyor. Böbreğin cilde en yakın olduğu yerden 5-6 milimetre çapında delik açarak böbreğe giriyoruz. Çocuklar için özel tasarlanmış mini Nefroskop aleti ile böbreğin içini görerek hem taşı kırıyoruz hem de taş parçalarını çıkarıyoruz. Son olarak röntgen çekerek kontrol ediyoruz. Bu tip cerrahilerde dikiş yok. Açık cerrahiden çok daha konforlu. Hastanede kalış süresi çok kısa, yara olmadığı için çocuklar bir hafta bile beklemeden okuluna geri dönüyor” diye konuştu.
“HASTA OLMASINI BEKLEMEYİN”
Oğlunun da kendisi gibi böbrek sorunu yaşayabileceğini düşünerek sağlık taraması yaptırdığını kaydeden Murat Filiz, şunları söyledi:
“Yaklaşık 7 yıl böbreklerimden sorun yaşadım. Bu nedenle diyalize giriyordum. Çok büyük sıkıntı çektim. İki ay önce İzmir Üniversitesi Hastanesinde uygun organ bulundu ve nakil gerçekleştirildi. Şimdi çok iyiyim. Çocuklarımın bu sorunu yaşamaması için sağlık kontrollerini yaptırdık. Oğlum Cemal’in böbreklerinde yaşına göre normalden büyük 2 taş tespit edildi. Yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.” Baba Murat Filiz, anne ve babaların bilinçli olması gerektiğini belirterek "çocuklarının sağlık kontrollerini aksatmadan yaptırmalı. Erken teşhis sayesinde oğlum sağlığına kavuştu. Dikkat etmeseydik oğlum yakın bir gelecekte böbreklerini kaybedebilirdi. Çocuğunuzun hasta olmasını beklemeyin” diye konuştu.
ÇİFTE MUTLULUK
Anne Ayşe Filiz ise, eşinin tedavisi sırasında oğlunun sağlık kontrollerini yaptırdıklarını belirterek "Bu şekilde böbreğinde taş olduğunu öğrendik. İzmir Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatla iyileşti. Eşime uygun böbreğin bulunması ve ardından oğlumun sağlığına kavuşması bizi çok sevindirdi. Eşim ve oğlum iki ay arayla sağlıklarına kavuştu. Bu iki mutluluğu bize yaşatan İzmir Üniversitesi Hastanesi doktorlarına teşekkür ediyorum” dedi.
ÇOCUKLAR FARKLI BELİRTİLER GÖSTERİYOR
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hakan Öztürk, böbrek taşlarının çocuklarda, yetişkinlere göre daha farklı belirti gösterdiğini belirterek "Çocukluk çağındaki böbrek taşları, ani kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi taşa özgü olmayan belirtiler gösterir. Erişkinlerde daha çok yan ağrısı önemli bir belirti olarak kabul edilir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.